Drugog dana na Sajmu energetike prezentacija RB „Kolubara“ o značaju nove rudarske opreme

Na 17. Međunarodnom sajmu energetike, koji je ove godine održan od 04. do 06. oktobra, svoje predstavljanje imao je i Rudarski basen „Kolubara“. Drugog dana sajma, svoju prezentaciju imali su dr Darko Daničić i dr Milorad Pantelić, koji su pripremili prezentaciju „Uticaj i značaj nove rudarsкe opreme (novih sistema) na uкupnu proizvodnju uglja i jalovine u RB „Kolubara”“. JP EPS planira da u rad uvede dva nova sistema sa kapacitetom proizvodnje od 12 miliona metara kubnih godišnje a time bi se postigla veća proizvodnja na otkrivci i samim tim bi se ostvarila i planirana proizvodnja od 12 miliona tona uglja na godišnjem niovu, zaključak je prezentacije.

Prezentacija RB Kolubare na sajmu

O uticaju i značaju nove rudarske opreme (novih sistema) na ukupnu proizvodnju uglja i jalovine u RB „Kolubara“, drugog dana sajamske manifestacije, govorio je dr Darko Daničić, dipl. maš. inž. koji je zajedno sa dr Miloradom Pantelićem, dipl. maš. inž. pripremio ovu prezentaciju. Dr Daničić je u izjavi za medije rekao da je ova godina, što se enregetike tiče, svakako najneizvesnija i da niko ne može tačno da kaže kako upravljati energetskom krizom i kako nadomestiti nedostatak iste. Problem nije nastao preko noći i traje već dve decenije, jer postoji pritisak da se pređe na zelenu energiju, kaže Daničić.

Darko Daničić
Darko Daničić

Dr Daničić kaže da uglja ima ali da je neophodna nova oprema koja će biti efikasnija kako bi se što pre otkrio ugalj.

JP EPS već je preduzelo korake za rešavanje ovog problema a u planu je nabavka dva nova sistema koji će otkopavati čak 22 miliona kubika otkrivke na godišnjem nivou.

EPS na sajmu energetike

Investicioni ciklusi u rudarstvu su dugi pa je neophodno nekoliko godina da jedan sistem postigne ono što je planirano, kaže Daničić. Nadam se da ćemo ove godine uspeti da prebrodimo krizu.

Prezentacija na sajmu energetike

Prezentacija „Uticaj i značaj nove rudarsкe opreme (novih sistema) na uкupnu proizvodnju  uglja i jalovine u RB „Kolubara”“ imala je za cilj da pokaže da će jedan novi bager otkopavati skoro četiri puta više otkrivke nego jedan stari bager a da nova oprema znači veću produktivnost i veću proizvodnju otkrivke, a samim tim i veću količinu uglja.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA