RB „Kolubara“ na Međunarodnom sajmu energetike

Na 17. Međunarodnom sajmu energetike predstavio se i Rudarski basen „Kolubara“. Prvog dana sajma održana je prezentacija pilot projekta „Uspostavljanje zasada brzorastućih drvenastih vrba za energetske potrebe u Rudarskom basenu. O ovoj temi govorili su rukovodilac sektora za zaštitu i unapređenje životne sredine Dragan Arsenijević i stručni saradnik za zaštitu životne sredine u Javnom preduzeću Elektroprivreda Srbije Jelena Urošević.

Prezentacija pilot projekta RB Kolubara

U Beogradu je 4. oktobra počeo 17. Međunarodni sajam energetike na kojem se predstavlja i Rudarski basen „Kolubara“. Pilot-projekat uspostavljanja zasada brzorastućih drvenastih vrsta za energetske potrebe u RB „Кolubara“ predstavili su Jelena Urošević, fizikohemičarka i Dragan Arsenijević, rukovodilac Sektora za zaštitu i unapređenje životne sredine. Dragan Arsenijević je objasnio da je u okviru pilot projekta u aprilu 2021. godine na površini od tri hektara posađeno oko 42.000 reznica vrba, a plan je da se opredeli još 30 hektara zemljišta za sadnju vrba.

Pilot projekat RB Kolubara

Mešanje biomase iz vrba koje nisu kontaminirane teškim metalima sa lignitom u razmeri pet prema 95 odsto podiže toplotnu vrednost lignita za oko 500 kilodžula po kilogramu, izjavila je Jelena Urošević.

RB Kolubara na Sajmu energetike

Na otvaranju sajamske manifestacije koja je okupila više od 70 izlagača iz oblasti energetike i ekologije, iz 10 zemalja Zorana Mihajlović, ministarka energetike i rudarstva rekla je će energetika i zaštita životne sredine u Srbiji uvek ići zajedno i da je država postavila zakonodavni okvir za takav razvoj.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA