BeogradLazarevacZdravlje

DZ “Dr Đorđe Kovačević“ obeležio Svetski dan srca

Na Svetski dan srca koji se oboležava 29. septembra pod sloganom “OBEĆAVAM DA… za moje srce, za tvoje srce, za sva naša srca” Dom zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“ organizovao je promotivni štand kod Rudarske česme. Svi zainteresovani mogli su da provere nivo krvnog pritiska i šećera u krvi.

Svetski-dan-srca-2

Povodom Svetskog dana srca u fokusu kampanje Udruženja kardiologa Srbije, Instituta „Batut“ i Udruženja pacijenata „Moja druga šansa“ ove godine je mlađa populacija budući da je, kako se navodi, sve više kardiovaskularnih pacijenata mlađih od 50 godina. Na štandu koji je kod Rudarske česme organizovao DZ “Dr Đorđe Kovačević“ deljen je promotivni materijal, vršeno merenje nivoa krvnog pritiska i šećera u krvi a savete je građanima pružao internista lazarevačkog doma zdravlja dr Dejan Živić.

Dejan-Živić
Dejan Živić, internista u DZ „Dr Đorđe Kovačević“

U Srbiji je od bolesti srca i krvnih sudova u 2017. godini preminulo 53.668 osoba, 24.362 muškaraca i 29.306 žena navodi se u saopštenju “Batuta“. Podseća se da su bolesti srca i krvnih sudova najučestalije u svetu i da svakog dana širom sveta od posledica neke od kardiovaskularnih bolesti umre prosečno 47.000 osoba što čini trećinu svih smrtnih ishoda u svetu.

Statistika pokazuje da skoro 30 odsto preminulih od infarkta u Srbiji nije doživelo 64. godinu, a da skoro svaki 10. nije doživeo 50. godinu života. Procenjuje se da će do 2030. godine broj umrlih u svetu od bolesti srca i krvnih sudova dostići 23 miliona. Gotovo 80 odsto svih kardiovaskularnih bolesti može da se spreči kontrolom tri faktora rizika u koje spadaju: pušenje, fizička neaktivnost i nepravilna ishrana.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA