BeogradVestiZdravlje

Epidemija malih boginja

Od oktobra prošle godine u Srbiji, uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovana su ukupno 1.543 slučaja malih boginja, među kojima je i beba stara 15 dana. Od tog broja, 745 laboratorijski je potvrđeno u Institutu Torlak.

Epidemija malih boginja

 

Najstarija obolela osoba ima 62 godine, a najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Epidemija malih boginja

U saopštenju se navodi da je većina obolelih osoba (94 odsto) nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja obolelih, 34 odsto je bilo hospitalizovano ili je hospitalizacija u toku. Od težih komplikacija malih boginja registrovano je zapaljenje mozga kod jedne i upala pluća kod 194 obolele osobe.

Pre 71. godine kada je uvedena prva vakcina, imali smo 20 hiljada obolelih prosečno svake godine, sa desetinama smrtnih ishoda. Nakon uvođenja vakcinacije se značajno smanjuje broj obolelih. Velika epidemija je bila 1993. godine kada smo imali 14 hiljada obolelih sa 20 smrtnih ishoda – navodi se u saopštenju.

Epidemija malih boginja na teritoriji Kosova i Metohije sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom prijavljena je 23. oktobra prosle godine i do 30. januara registrovano je 300 obolelih osoba.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA