BeogradLazarevacVesti

Epidemiološka situacija u Lazarevcu stabilna

Epidemiološka situacija u Lazarevcu se može oceniti kao stabilna ali nesigurna, rekao je u izjavi za RTV GEM epidemiolog Dušan Vujnović.   U poslednjih nedelju 4 pacijenta bilo je pozitivno na korona virus. Broj pregledanih je između 20 i 30  dnevno i u blagom je povećanju, istakao je Vujnović. U samoizolaciji je 6 pacijenata. U Lazarevcu je pozitivno 12 medicinskih radnika, dok je 10 angažovano u Kovid bolnici u Areni. Na teritoriji opštine Lazarevac 3500 pacijenata primilo je vakcinu protiv sezonskog gripa, očekuje se isporuka novih 1000 doza.
Dušan Vujnović epidemiolog
Dušan Vujnović epidemiolog

Broj pregledanih pacijenata na dnevnom nivou je u blagom porastu. Broj pozitivnih u proteklih sedam dana je 4, što govori o povoljnoj epidemiološkoj sitaciji na teritoriji opštine Lazarevac. Epidemiolog Dušan Vujnović ipak upozorava da postoji mogućnost brze transmisije virusa iz okolnih opština u kojima je povećan broj obolelih.

kovid ambulanta

Od početka epidemije serološkim testovima obuhvaćeno je 1746 pacijenata u lazarevačkom Domu zdravlja. U predhodnom periodu vakcinu protiv sezonskog gripa primilo je 3500 pacijenata, što je svojevrstan rekord lazarevačkog zdravstva.  Prošlo je gotovo dva meseca od početka školske godine, a najmlađi su postali pozitivan primer kada je reč o poštovanju epidemioloških mera.

Dz

Preporuka za sve građane je da budu oprezni i brinu o svom zdravlju. Vujnović je takođe  apelovao na građane da se čim se pojave simptomi obrate nadležnoj zdravstvenoj ustanovi. Doktora Dušana Vujnovića koji je inače i lider u proučavanju herbalistike sa prostora Srbije pitali smo za savet, kako da sačuvamo imunitet. Propolis, med i lekovito bilje mogu biti korisni dodaci ishrani u ovom periodu. Epidemiolog Vujnović je još jednom apelovao na sve građane da se pridržavaju preventivni mera, obaveznog nošenje maski, dezinfekcija i distance. Kao i da poštuju sva uputstva koja je preporučio Krizni štab.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA