BeogradLazarevacVesti

EPS u uspešnim pregovorima sa rumunskom „Hidroelektrikom“

V.d. direktora JP EPS Milorad Grčić sa saradnicima i predstavnicima rumunske kompanije „Hidroelektrika“ na čelu sa direktorom Bogdanom Nikolaevim Baldeom sastali su se u hidroelektani Djerdap 1 i razgovarali o unapređenju međusobne saradnje i rešavanju problema iz prethodnog perioda.

HE-Djerdap-6

Milorad Grčić je rekao da su tokom ovom sastanka napravljeni značajni pomaci u rešavanju dosadašnjih problema i trasiranju budućnosti hidroelektrane „Đerdap 1 i 2“.

Milorad-Grčić
Milorad Grčić

Ovo je posebno važan i veliki dan, pošto smo konačno krunisali rešenje problema oko tri tačke oko kojih razgovaramo već duže vreme – rekao je Grčić novinarima.

Prvi nivo saradnje JP EPS i rumunske Hidroelektrike se odnosi na osnovnu saradnju pošto su hidroelektrane „Đerdap 1 i 2“ podeljene podjednako na pola po pitanju kapaciteta. Kako je rekao v.d. direktora JP EPS Milorad Grčić dogovoreno je da se, između ostalog, ubrzo potpiše dogovor o sanaciji slapišta, što je veoma važno za funkcionisanje hidroelektrane, kao i rešavanje problema, koji je već skoro 20 godina kamen spoticanja u saradnji dve strane – održavanje priobalja i u tom delu je napravljen krovni dogovor.

Grčić ističe da se sve što je dogovoreno  uklapa u politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića po pitanju Đerdapa i politiku Vlade Rumunije.

HE-Djerdap-1

Bogdan Nikolaev Badea je rekao da mu je drago što je sa Grčićem uspeo da reši mnoge stvari po pitanju „Đerdapa“ i da su obe strane na dobrom putu da postignu dogovore o bitnim problemima.

HE-Djerdap-8

U hidroelektrani Djerdap 1 počela je peta faza revitalizacije na agregatu A2 i trajaće do polovine oktobra 2019. godine. Poslednja etapa radova i završetak revitalizacije planiran je u januaru 2021.godine. EPS će kroz ovaj posao povećati snagu agregata za oko 10 odsto i produžiti radni vek za 40 godina.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA