GO Lazarevac potpisala ugovor za učešće u pilot projektu “Jedinstveno upravno mesto”

Predsednik GO Lazarevac Bojan Sinđelić zajedno sa još sedam predsednika opština i gradonačelnika potpisao je ugovor za učešće u pilot projektu “Jedinstveno upravno mesto”. Projekat je u vrednosti od 52 miliona a Gradskoj opštini Lazarevac je opredeljeno 8 650 000 dinara. Događaju su prisustvovali ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić i državni sekretar u ovom ministarstvu Bojan Stević.

Ugovore u okviru realizacije pilot projekta ‘’Jedinstveno upravno mesto’’ koje finansira Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave potpisalo je osam opština. Pored GO Lazarevac ugovore su potpisali: Šabac, Bela Palanka, Pirot, Kruševac, Smederevska Palanka, Sombor i Žitište. Događaj u ‘’Srpsko – Korejskom centru’’ je u ime Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave otvorio državni sekretar Bojan Stević. Stević je izrazio uverenje da će osam gradova i opština iskoristiti sredstva na pravi način i elektronsku upravu podići na još viši nivo i pojednostaviti procedure čemu teže svi u ministarstvu. Stević je čestitao potpisnicima i naglasio da će naredne godine broj lokalnih samouprava u koje će biti implementiran projekat biti još veći.

Bojan Stević, državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samopravu
Bojan Stević, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samopravu

Obraćajući se gradonačelnicima i predsednicima opština ministar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je naglasio da je ovo način da se promoviše jednošalterski sistem i reforma lokalne samouprave, da se maksimalno afirmiše primena Zakona o upravnom postupku. Tokom realizacije pilot projekta posebna pažnja će biti posvećena uočenim nedostacima i kako ih unaprediti, rekao je Ružić.

Branko-Ružić
Branko Ružić, ministar za državni upravu i lokalnu samoupravu

U ime svih opština potpisnica, ali pre svega u ime građana GO Lazarevac, predstavnicima ministarstva zahvalio se predsednik GO Lazarevac Bojan Sinđelić. GO Lazarevac je po rečima predsednika prepoznala ovaj projekat kao neophodan građanima. Sinđelić je naglasio da će uspešnost realizacije ovog projekta zavisiti od zadovoljstva građana. Sredstva koja su opredeljena GO Lazarevac su 8 650 000 dinara.

Bojan-Sinđelić
Bojan Sinđelić, predsednik GO Lazarevac

Predsednica opštine Sombor i Stalne konferencije gradova i opština Dušanka Golubović je istakla da će na ovaj način biti olakšan svakodnevni život građana, i navela primer projekta ”Bebo dobrodošla na svet” kojim su noovopečeni roditelji oslobođeni višednevnog čekanja na brojnim šalterima.

Uvođenjem jednošalterskog sistema u Srbiji, građani će prilikom obavljanja poslova sa javnom upravom sve informacije dobijati na jednom mestu, odnosno odlaziće samo na jedan šalter, na kome će podnositi zahtev i dobiti dokument koji im je potreban. Jednošalterski koncept je korak dalje u naporima da građani dobiju upravu koja konstantno nalazi načine da unapredi usluge koje pruža. Objedinjeno pružanje usluga na jednom mestu ili jedinstveno upravno mesto jedna je od novina novog Zakona o opštem upravnom postupku.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA