Godinu dana rada Covid ambulante u Lazarevcu

Pre tačno godinu dana otvorena je prva Covid ambulanta u Domu zdravlja “Dr Đorđe Kovačević“ u Lazarevcu. Prvi slučaj infekcije korona virusom u Lazarevcu zabeležen je 20. marta. Za ovih godinu dana u lazarevačkoj zdravstvenoj ustanovi bilo je otvoreno u najgorim danima i po 4 Covid ambulante. Prva ekipa zdravstvenih radnika bila je angažovana u Covid bolnici KBC “Zemun“. Babice su radile u Covid porodilištu “Dr Dragiša Mišović“. Od 6. jula svakoga dana po 20 lekara, medicinskih sestara i tehničara angažovano je u Covid bolnici “Arena“. U borbi protiv korona virusa bili su angažovani kako svi zdravstveni radnici tako i nemedicinsko osoblje ove ustanove, ističe pr Doma zdravlja “Dr Đorđe Kovačević“ Suzana Stoisavljević. Od početka epidemije korona virusom je zaraženo oko 85 zdravstvenih radnika.

suzana 1Borba na prvoj liniji fronta zaposlenih u DZ “Dr Đorđe Kovačević“ počinje već 6. marta. Tada je otvorena Covid ambulanta u Lazarevcu, jedna od prvih u Srbiji. Prvi slučaj korona virusa zabeležen je u Lazarevcu 20. marta. Do sada je oko 4200  građana naše opštine zaraženo ovim virusom, testirano je skoro 7000 pacijenata. Najteži dani su bili tokom decembra i januara, kada je dnevni broj pregleda bio oko 300, tada je funkcionisalo 4 Covid ambulante.  Svi zaposleni su dali svoj doprinos u borbi protiv korona virusa i za ovih godinu dana uložili nadljudske napore ne samo u objektima crvene zone već i primarne zdravstvene zaštite, istakla je pr DZ “Dr Đorđe Kovačević“ Suzana Stoisavljević.

dz 1

Covid bolnica “Arena“ otvorena je 6. jula. Svakoga dana po 20 lekara, medicinskih sestara i tehničara je angažovano u ovoj ustanovi. Više od 100 zaposlenih iz lazarevačkom doma zdravlja do sada je radilo u ovoj bolnici, nekada i po 12 sati dnevno.

U Lazarevcu je vakcinacija protiv korona virusa počela 19. januara u domu zdravlja. U cilju masovnije imunizacije 2. marta otvoren je punkt u staroj hali SRC “Kolubara“.

dz 1

Ova zdravstvena ustanova je punih šest meseci odolevala, da bi tek u julu mesecu, tokom drugog talasa, virus ušao i među zaposlene doma zdravlja u Lazarevcu. Od početka pandemije korona virusom zaraženo je  preko 85 zdravstvenih radnika i nemedicinskog osoblja, što govori o njihovoj požrtvovanosti i hrabrosti tokom ove pandemije koja je odnela živote brojnih zdravstvenih radnika.

 

 

 

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA