Gostujuća izložba slika Milana Konjovića 29. avgusta u Modernoj galeriji

U Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac u četvrtak 29. avgusta biće otvorena gostujuća izložba slika Milana Konjovića, u saradnji sa Galerijom „Milan Konjović“ iz Sombora, autora Nebojše Vasića, kustosa te galerije. Izložba se realizuje u okviru manifestacije „Lepini dani“, posvećene godišnjici rođenja legatorke Moderne galerije Leposave Lepe Perović. Izložba će trajati do 16. septembra 2019. godine.

Na izložbi će biti prikazan odabir od 35 umetničkih dela, koji hronološki čine umetničko stvaralaštvo Milana Konjovića kroz sedam razvojnih faza od 1913. do 1990. godine.

Milan Konjović, je istaknuti umetnik domaće i evropske savremene likovne umetnosti. Svojim osobenim delom stvorio je originalni slikarski svet sugestivne snage i stvaralačke energije. Iskren i neposredan sagovornik, likovnog znanja i životnog iskustva, podsticao je na inspirisanu reč i besedu mnoge kritičare i istoričare umetnosti, književnike, pesnike i novinare…

Dela Milana Konjovića artefakti su umetničke lepote stvarane u sukobu realnog predmeta i slikarske vizije. Neiscrpnu stvaralačku i pokretačku energiju pronalazio je u ljubavi prema čoveku, savršenstvu prirode i uzvišenoj lepoti. Umetnik izuzetne stvaralačke energije koji je za sobom ostavio kapitalno delo neprolazne vrednosti. Neverovatna upornost i želja za stvaranjem, praćena velikom energijom i posvećenom radu donela je Konjoviću uspeh i priznanje kao malo kojem našem slikaru, koji sa razlogom zauzima zasluženo najistaknutije mesto u našem savremenom slikarstvu. Svojim moćnim i impozantnim delom Konjović je obeležio skoro čitav XX-i vek- (Nebojša Vasić)

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA