Heroj sa Košara Saša Ivanković dobio ulicu u naselju Rasadnik

Na groblju u Novom Medoševcu održan je parastos i obeležene 23 godine od pogibije Saše Ivankovića, koji je 16. aprila 1999. godine izgubio život na Košarama. Ivanković je pre 23 godine bio na redovnom odsluženju vojnog roka i svoj život darovao za državu.  Njegovo telo nikada nije pronađeno a sve do 2009. godine u zvaničnim spisima vodio se kao nestalo lice. Vence su na spomen obeležje položili članovi porodice, saborci, predstavnici  Opštine Lazarevac, Mesne zajednice Vreoci i brojna udruženja. Na inicijativu Mesne zajednice Vreoci, na 23. godinu od pogibije, heroj sa Košara Saša Ivanković dobio je ulicu u naselju Rasadnik.

Parastos heroju sa Košara Saši Ivankoviću

Bitka na Košarama bila je bitka između Vojske Jugoslavije i terorističke OVK, koja se vodila tokom NATO agresije na našu zemlju 1999. godine. Tokom ove bitke stradalo je više od 100 vojnika naše zemlje. Jedan od heroja je Saša Ivanković, koji je 16. aprila 1999. godine izgubio svoj život na Košarama.  On je pre 23 godine bio na redovnom odsluženju vojnog roka i svoj život dao za otadžbinu. Na godišnjicu njegove pogibije služen je parastos na groblju u Novom Medoševcu kojem su pored rodbine prisustvovali saborci, predstavnici mnogih udruženja i članovi lokalne samouprave.

Polaganje venaca Saši Ivankoviću

Na inicijativu Saveta Mesne zajednice Vreoci heroj Saša Ivanković dobio je na 23. godišnjicu pogibije ulicu u naselju Rasadnik i spomen ploču koja je svečano otkrivena. Predsednik ove mesne zajednice Radiša Sinđelić zahvalio se svima koji su pomogli da se ova inicijativa ostvari.

Spomen ploča Saši Ivankoviću

Predsednik Skupštine Gradske opštine Lazarevac Bojan Sinđelić rekao je da je naša istorija bogata velikim bitkama i junacima, a Saša Ivanković je predstavnik momaka koji su se suprotstavili neprijateljskoj vojsci.

Ulica Saše Ivankovića u naselju Rasadnik

Nakon otkrivanja spomen ploče u ulici Saše Ivankovića, na platou kod Rudarske česme, gde je oslikan mural u čast ovog junaka održan je skup, na kojem se obratio istoričar Milan Bojić. On je poručio da naš narod nikada neće zaboraviti Sašu, niti bilo kojeg drugog heroja naše zemlje.

Platzo kod Rudarske česme

Nakon skupa kod Rudarske česme, u Parohijskom domu je održana promocija knjige „Košare – novi Kosovski boj“ istoričara Milana Bojića, u kojoj su opisane instinite priče i podvizi naših junaka sa Košara.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA