BeogradLazarevacVesti

HITNO UPOZORENJE RHMZ: Kolubarski kraj na udaru snažnog nevremena večeras i sutra

Snažno olujno nevreme praćeno kišom, pljuskovima i gradom, posle kojeg su delovi Hrvatske, Slovenije i Italije, kako prenose tamošnji mediji, bili potopljeni, večeras bi trebalo da stigne i u Srbiju.

Gradski štab za vanredne situacije održao je danas sednicu kojoj je predsedavao gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić. Sednici su prisustvovali predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, član Gradskog veća Slobodan Šolević, v.d. sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, kao i direktori nadležnih komunalnih preduzeća.

Na sednici je doneta Naredba o preduzimanju preventivnih i operativnih mera zaštite od poplava i ekstremnih vremenskih nepogoda.

Na udaru će, prema najavama biti Lazarevac, Mladenovac, Sopot, Barajevo i Obrenovac, dok će manje padavine biti u Paliluli i Zemunu.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje prema kojem se očekuje veća količina padavina tokom večeri i predstojećeg vikenda. U većini mesta u Srbiji očekuje se da će pasti od 20 do 30 litara po metru kvadratnom za vrlo kratak vremenski period, kao i pojava grada i olujnog vetra.

Tokom 07. i 08. jula očekuju se porasti vodostaja na Mlavi, Peku i Timoku, Banatskim vodotocima, Kolubari sa pritokama, Drini, Limu i Jadru, kao i na Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi sa mogućnošću dostizanja upozoravajućih nivoa. Na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova, kao i na bujičnim vodotocima u široj okolini Beograda moguća su lokalna izlivanja – saopštio je RHMZ.

Naredba predviđa preduzimanje svih mera zaštite stanovništva i materijalnih dobara na terenu, te umanjenje mogućih rizika od pojave „urbanih poplava”, bujica, odrona i mogućih aktiviranja klizišta. Zahtevano je angažovanje resursa komunalnih službi i osposobljenih subjekata za reagovanje u ovakvim situacijama, kao i koordinacija sa nadležnim javnim vodoprivrednim preduzećima u slučaju sprovođenja mera odbrane od poplava.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA