Izložba “Biberče” dva meseca otvorena za posetioce

U Galeriji Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi otvorena je izložba „Biberče“, minijaturne posude iz praistorijskih zbirki Zavičajnog muzeja Jagodina.
Izložbu su otvorili direktor Zavičajnog muzeja Žaklina Perić, kustos arheolog Jasmina Živković i autor izložbe, viši kustos Zavičajnog muzeja Jagodina, Sonja Perić.
Izložba predstavlja minijaturne posude iz perioda od starijeg neolita do perioda mlađeg gvozdenog doba sa lokaliteta u centralnom Pomoravlju, uz rekonstrukciju života porodice neolitskih grnčara u praistoriji. U minijaturne posude mogu se uvrstiti sve male posude čija visina ne prelazi pet do šest centimetra, a one su imale obično oblike i forme većih posuda korišćenih u svakodnevnoj upotrebi: zdela, pehara, amfora, urni i pitosa.Osim minijaturnih posuda iz zbirki Zavičajnog muzeja Jagodina, posetioci će moći da pogledaju i minijaturne posude sa lokaliteta Belovode, koje se čuvaju u Zavičajnom muzeju Petrovac na Mlavi.

Izložba je otvorena do 01. februara 2019. godine, a Galerija Zavičajnog muzeja Petrovac na Mlavi je otvorena za posetioce svakog radnog dana od 8 do 20 časova i subotom od 10 do 14 časova.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA