BeogradLazarevacVesti

Izložba „Elsi Inglis – srpska majka iz Škotske“

“Elsi Inglis – srpska majka iz Škotske“ naziv je dokumentarne izložbe koja je otvorena u Modernoj galeriji Centra za kulturu Lazarevac u okviru manifestacije “Dani Kolubarske bitke“.  Autor izložbe je Velibor Vidić, istoričar u Istorijskom arhivu Valjeva, a pripremljena je u saradnji sa GO Lazarevca, Mladenovca i Istorijskog arhiva u Valjevu, kao i više ustanova kulture.

Izložba "Elsi Inglis - srpska majka iz Škotske"

Povodom obeležavanja stogodišnjice od smrti Elsi Inglis, velike dobrotvorke srpskog naroda i međunarodno poznatog aktiviste za pravo žena pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije organizovana je dokumentarna izložba.

U prvom svetskom ratu najjaču žensku sanitetsku organizaciju na srpskom ratištu činila je škotstka bolnica na čelu sa dr Elzi Inglish.  Rad škotskih sestara u Srbiji prevazilazio je svaki profesionalni odnos, one su pet godina delile svoju sudbinu sa sudbinom našeg naroda. Zbog takvog odnosa britanskih žena prema Srbima, osnivač i pokretač “Bolnice škotskih žena”, lekarka Elsi Inglis, nazvana je “srpska majka iz Škotske”. Ispred Gradske opštine Lazarevac prisutnima se obratio Bojan Veljković, član Veća.

Elzi Inglis 1917. godine sa transportom od 200 srpskih ranjenika, 15 dana bolesna putuje brodom preko Odese nazad u Englesku. Tokom puta imala je srčani udar. Po iskrcavanju u uniformi srpskog vojnika, daje poslednja uputstva za zbrinjavanje srpskih ranjenika, i oprašta se s njima. Oficiri joj prilaze, zahvaljujući joj za sve što je učinila za srpski narod, ali iznemogla Elzi Inglis nije mogla više da izdrži, pada, i na rukama srpskih vojnika umire. To je bio poslednji poduhvat ove plemenite žene, koja je smisao života našla u neprestanom samopregoru za druge.

Elzi Inglis posmrtno je odlikovana ordenom Belog orla najvišim odlikovanjem Srbije. Srpski vojnici su posle njene smrti očekivali da će je SPC proglasiti za svetiteljku jer je za života činila čuda, prirodno, crkva po svojim kanonima traži da se čuda čine i posle smrti pa je ovo proglašenje izostalo.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA