Izložba fotografija “Kaliope Austrija – žene u društvu, kulturi i nauci”

U holu lazarevačke biblioteke otvorena je izložba fotografija “Kaliope Austrija – žene u društvu, kulturi i nauci”. Izložba se sastoji od 11 panela sa fotografijama i tekstovima na srpskom jeziku. Izložba je otvorena u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom a u okviru radionica “Zašto moja baba nije išla na fakultet”, koje ova ustanova realizuje u saradnji sa nastavnicima istorije a u cilju utvrđivanja položaja žena u 20. veku. Posetioci će ovu postavku moći da pogledaju do 5. aprila.

Ova izložba nastoji da istraži proteklih 200 godina u svetlu biografija značajnih Austrijanki – žena čiji su talenti, snaga volje i uporna hrabrost obogatili i oblikovali njihovu zemlju, ističu organizatori. Žene su suviše često zaboravljane i marginalizovane u zvaničnoj istoriografiji Austrije, što je činjenica koja daje još više značaja nastojanju ove izložbe da prikaže njihov položaj.

Ova izložba, kao i nekoliko prethodnih programa koji su organizovani u biblioteci, realizuje se u okviru radionica “Zašto moja baba nije išla na fakultet” a sve u cilju da se prikupi što više materijala o životu na prostorima naše opštine u 20. veku. Zahvaljujući ovoj radionici veliki broj lazarevačkih osnovaca aktivno se uključio u istraživački rad i na ovaj način bolje upoznao svoje potomke, kaže Milica Matijević, biblitekar saradnik.

Kako se živelo u Srbiji u 20. veku može da se zaključi sa fotografija koje su osnovci prikupili a koje su u to vreme bile zaista retkost. Saznali su i da je jedna od baka pohađala fakultet ali da je morala da čeka duži vremenski period kako bi se izborila za pravo glasa ali i univerziteti otvorili svoja vrata za školovanje žena.

Izložba u biblioteci bavi se životnim pričama aristokratkinja, umetnica, domaćica salona, naučnica, aktivistkinja za ženska prava, političarki, glumica, muzičkih umetnica i rediteljki u hronološkom sledu. Čitavim putem evidentna je univerzalna tema borbe žena za emancipaciju, sa svim pobedama i porazima koji su uz nju išli. U velikoj meri ne razlikuje se od položaja žena u našem društvu a kroz ove radionice biće realizovni slični programi, kažu u biblioteci.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA