BeogradLazarevacVesti

Izložba kaligrafskih radova „Slika i reč, tradicija i interpretacija“ u galeriji Savremenici

„Slika i reč, tradicija i interpretacija“ naziv je izložbe kaligrafskih radova umetnika Dušana Mišiča koja je otvorena u galeriji „Savremenici“ Centra za kulturu Lazarevac. Izložba je realizovana u organizaciji Arhijerejskog namesništva kolubarsko – posavskog, Eparhije šumadijske i Kancelarija za versku nastavu ovog namesništva i edukativnog je karaktera namenjena učenicima osnovnih i srednjih škola.

Izložba kaligrafije

Izložba kaligrafa Dušana Mišiča otvorena je u okviru manifestacije „Dani slovenske kulture u pismenosti“ koja se obeležava u čast srpskih prosvetitelja i učitelja Kirila i Metodija.

deca na izložbi

Izložba će biti otvorena narednih sedam dana a namenjena je učenicima koji će sa svojim veroučiteljima posetiti izložbu i upoznati se sa radovima mladog umetnika, kaže sveštenik Vlada Dimitrijević.

sveštenik Vlada Dimitrijević
sveštenik Vlada Dimitrijević

Molitve, tropari, misli velikih pisaca, azbučna slova, samo su neki od elemenata koji krase umetnička dela kaligrafa Dušana Mišića, koji je jedan od retkih mladih ljudi koji se bave upravo srednjovekovnom kaligrafijom.

Kaligrafija Savremenici

Postavka koju će lazarevačka publika imati priliku da vidi nastala je 2017. godine kao deo diplomskog rada umetnika.

Cilj izložbe je da se i drugi zainteresuju za ovu staru tehniku ispisivanja slova, kao i očuvanje našeg pisma i kulturne baštine, kaže kaligraf Dušan Mišić.

Dušan Mišić
Dušan Mišić

U zavisnosti  od vrste pozlate, obima teksta i ornamentike, koja utiče na izradu rada, umetniku je nekada potrebno i do osam meseci da finalizuje svoj rad i da ga predstavi na izložbi.

Kaligrafska slova

Dušan Mišić diplomirao je freskopis na Akademiji Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju. Do sada je osvojio brojne  nagrade, a među najdražim mu je Zlatna paleta sa likovnog konkursa u Makedoniji.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA