BeogradLazarevacVesti

U toku je sanacija „odlagača 4“ na „Tamnava Zapadnom polju“

U toku je sanacija “odlagača 4” na kopu “Tamnava – Zapadno polje”, koji je oštećen u požaru sredinom januara. Radovi, koje izvodi “Kolubara Metal”, počeli su krajem februara, a prvi korak bila je stabilizacija mašine i stvaranje bezbednih uslova. Sanacija se sprovodi na osnovu preciznih proračuna i dokumentacije, a dok ne stigne sva potrebna oprema, radi se sa raspoloživim materijalom koji je prošao ponovnu kontrolu. Prema rečima upravnika radilišta Dejana Vojinovića, plan je da se krajem godine najveći odlagač na kolubarskim kopovima pusti u eksploataciju.

Sanacija “odlagača 4”, najvećeg na kolubarskim kopovima, koji je oštećen u požaru sredinom januara je u toku. Radovi su započeti krajem februara, a posao se obavlja planiranom dinamikom. Prioritet je bio da se osigura stabilnost sprave, kako bi precizno mogla da se utvrde sva oštećenja. Prema rečima upravnika radilišta, Dejana Vojinovića, trenutno se radi sanacija trake 2, a plan je da se krajem ove godine odlagač 4 pusti u eksploataciju. Ovaj posao je poveren “Kolubari Metal”.

Mašinski inženjer koji je radio na poslovima glavnog projektanta Aleksandar Roža ističe da je bilo neophodno što pre obaviti pripremu dokumentacije i proračune, kako bi u što kraćem roku počela sanacija odlagača 4.  Kaže da je osnovni problem bio da se sprava koja je bila narušene geometrije i stabilnosti dovede u bezbedno stanje radi dalje sanacije.

Vodeći statičar u Projektnom birou, građevinski inženjer Živana Bezarević kaže da je ispod strele balasta postavljen montažni  podupirač, jer se nije znalo gde se nalazi težište. Geometri su zatim dali karakteristične tačke kako bi, na osnovu njihovih mera, definisali realan položaj sprave u trenutku havarije i odredili mesta na koja će biti postavljeni montažni podupirači za sledeće faze.

Sanacija glodara 4

Pored “Kolubare Metal”, koja je glavni izvođač radova na ovoj spravi, važno je napomenuti da je izradu puta i montažnog placa uradila “Kolubara Građevinar”, na osnovu projekta Projektnog biroa.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA