LazarevacObrazovanjeVesti

Izložba „Kolubarci u balkanskim ratovima i Velikom ratu“ otvorena u lazarevačkoj biblioteci

U Biblioteci „Dimitrije Tucović“ Lazarevac otvorena je izložba „Kolubarci u balkanskim ratovima i Velikom ratu“. Izložbu su organizovali članovi Udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1920. godine, sekcija Bistrica i Udruženje Naše ognjište. Izložba se bavi pitanjem malog čoveka, velikim ratnicima, a malim ljudima iz Kolubarskog kraja.  Posetioci biblioteke moći će da pogledaju brojne artefakte iz same Kolubarske bitke koji su u privatnim kolekcijama. Izložba će moći da se pogleda do 20. decembra.

Izložba u lazarevačkoj biblioteci

Ova veoma vredna izložba pod nazivom „Kolubarci u balkanskim ratovima i Velikom ratu“ organizovana je povodom 106. godine Kolubarske bitke. Izložba se bavi istorijom našeg kraja i običnim ljudima, koji su bili veliki ratnici. Na izložbi mogu da se pogledaju brojni artefakti iz perioda Kolubarske bitke, koji su u privatnom vlasništvu, rekla je direktorka biblioteke Jasmina Ivanković.

Izložba u lazarevačkoj biblioteci

Pukovnik u penziji i predsednik Organizacije rezervnih vojnih starešina Branislav Anočić govorio je o značaju Kolubarske bitke. Lazarevac ima razloga da se ponosi svojom istorijom, posebno onim delom koji se odnosi na Kolubarsku bitku, naglasio je Anočić.

Izložba u lazarevačkoj biblioteci

Ideja ove izložbe je da podstakne inicijativu da se podigne spomen ploča na kojoj bi se našli svi nosioci Karađorđeve zvezde iz ovog kraja. U opštini Lazarevac ima ih 20, rekao je Zoran Antonijević iz udruženja Naše ognjište.

Izložba u lazarevačkoj biblioteci

Jedan od potomaka stradalih ratnika Radiša Mihailović istakao je zadovoljstvo što se sve više mladih ljudi uključuje u akcije koje imaju za cilj da se sačuva sećanje na naše pretke. Mihailović je preneo poruku jednog od organizatora Božidara Dobričića, koji je bio sprečen da prisustvuje otvaranju izložbe.

Izložbu „Kolubarci u balkanskim ratovima i Velikom ratu“ posetioci lazarevačke biblioteke će moći da pogledaju do 20. decembra.

image_pdfKreiraj PDF dokument

One thought on “Izložba „Kolubarci u balkanskim ratovima i Velikom ratu“ otvorena u lazarevačkoj biblioteci

  • Predivno . Obavezno će biti pogledano. To su zaslužili naši preci.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA