BeogradLazarevacVestiZanimljivosti

Izložba „Moje selo malo“ Miloša Živkovića

Izložba „Moje selo malo“ je trodimenzionalna bojanka koja se lako može prenositi u različite prostore a koja je nastala kao rezultat radne terapije akademskog vajara Dušana Rajšiča sa Milošem Živkovićem, korisnikom Dnevnog boravka za decu i omladinu sa poteškoćama u razvoju. Osnovni element ove bojanke su kućice od kartona  koje je Miloš bojio i priprema ih za izložbe koje će biti održane u Beogradu i Lazarevcu.

Dušan i Miloš

Miloša Živkovića i Dušana Rajšiča ovaj put nismo zatekli u Modernoj galeriji, gde često provede vreme spremajući se za izložbe i radne terapije koje već godinama unazad imaju. Ovaj put zatekli smo ih u Miloševom dvorištu jer ova bojanka se lako može prenositi u različite prostore, kaže Dušan Rajšič i dodaje da ovaj vid komunikacije kroz umetnost leči i oplemenjuje. Prelaz iz galerije u dvorište je naš način da ukažemo da je i galerija lični prostor u kome ovakva komunikacija može da oslobodi i zbliži čoveka sa sredinom koja je toliko mala da je slobodno možemo i nazvati „Moje selo malo“, dodaje Rajšić.

Dušan Rajšić i Miloš Živković
Dušan Rajšić i Miloš Živković

Izložbu čine kartonske kućice i crkva koja je u centru svega, kao naš duhovni hram i mesto gde pronalazimo svoj duševni mir. Svako u svom domu nalazi spokoj i osećaj pripadnosti pa ova izložba nosi poruku da ljubav prema domu i bližnjima treba negovati i čuvati, kao i osećaj sigurnosti. Za Miloša je rad sa Dušanom i više nego melem. Kaže da se oseća uzbuđeno a u isto vreme smireno i srećno dok boji ono što mu umetnik pripremi a uz sve to veliku podršku u radu pružaju mu majka, baka i sestra kao i zaposleni u Dnevnom boravku.

Izložba Moje selo malo

„Moje selo malo“ je pokretna izložba koja neće biti ograničena prostorom već pruža priliku da mladi umetnik Miloš uz svog mentora Dušana Rajšiča nadogradi i izmašta neki svoj svet i bolje mesto za život.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA