BeogradLazarevacVesti

Izložba „Mumija“ u Centru za kulturu

U Centru za kulturu Lazarevac otvorena je dokumentarna izložba Željka Markovića „Mumija“, iz zbirke Momčila Vukovića Birčanina, privatnog sekretara kralja Petra II Karađorđevića. Izložba je otvorena u saradnji ove ustanove, Istorijskog arhiva Užice i Udruženja „Nešto lepo i korisno“. Na izložbi je predstavljena obimna dokumentarna i fotografska građa na trideset i dva panoa, koja prati priče o životu u predratnom Beogradu, životu i radu Birčanina kod kralja Petra II i u emigraciji.

Izložba Mumija

Momčilo Vuković je bio osnivač doživotni urednik glasila i časopisa „Beli orao“, koji je okupljao oko sebe srpske migrante i viđenije ljude koji su u tom glasilu publikovali svoje radove. Momčilo je objavio i nekoliko knjiga koja govore o znamenitim ličnostima iz srpske istorije i značajnim događajima a sve to je prikupio i postavio izložbu Željko Marković. Autor dodaje da je jako srećan jer je izložba konačno stigla u Lazarevac a građu za samu izložbu prikupio je i doneo sa Tenerifa 2017. godine. Prema rečima autora Markovića izložba nosi naziv  „Mumija”, jer je to bio nadimak Momčila Vukovića još dok je služio u konjici Kraljeve garde.

Željko Marković
Željko Marković

Izložba „Mumija“ predstavljena je lazarevačkoj publici zahvaljujući saradnji autora i Udruženja „Nešto lepo i korisno“.

Centar za kulturu Lazarevac nastaviće saradnju sa Istorijskim arhivom Užice a zahvaljujući izložbi „Mumija“, naši sugrađani upoznaće predratni Beograd, kao i život i rad Momčila Vukovića Birčanina, rekao je na otvaranju izložbe Marko Mijušković, direktor ove ustanove.

Izložba Mumija

Dokumenti, slike, beleške s pojedinostima iz života kralja Petra Drugog Karađorđevića koje je brižljivo prikupljao i u izgnanstvu čuvao kraljev privatni sekretar Momčilo Vuković Birčanin prešla su dug put sa Kanarskih ostrva do Užica i zahvaljujući direktoru Istorijskog arhiva Užice, Željku Markoviću, pretočeni su u izložbu „Mumija a publika u Lazarevcu imaće priliku da je pogleda narednih 15 dana.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA