U pet država samo sa važećom biometrijskom ličnom kartom

Srpski turisti po prvi će ovog leta moći da putuju u čak pet država samo sa važećom biometrijskom ličnom kartom i to u BiH, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, Albaniju i Tursku. Da bi lična karta bila validna za putovanje u ovih pet država mora da ima rok važenja od najmanje tri meseca.

Najveća novina je svakako mogućnost da se samo sa ličnom kartom avionom putuje iz Srbije u Tursku. To je omogućio Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje protokola broj 1 između Vlade Srbije i Vlade Republike Turske o izmenama i dopunama sporazuma o uzajamnom ukidanju viza. Prema tom dokumentu, građani dve zemlje mogu da prelaze državne granice sa važećom biometrijskom ličnom kartom radi unapređenja i olakšanog kretanja ljudi i prometa roba. Čeka se još samo da se taj dokument ozvaniči u Službenom glasniku kako bi stupio na snagu.

Podsećanja radi, do skora sa ličnom kartom naši državljani su mogli samo da putuju u Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru da bi se potpisivanjem regionalnog Sporazuma o slobodi kretanja i boravka građana u okviru „Otvorenog Balkana“ ta mogućnost proširila i na Albaniju i Severnu Makedoniju.

more
more

Kada je reč o porodičnom putovanju postoje i prepreke u vezi sa korišćenjem lične karte kao jedine putne isprave. Naime, maloletnici u Srbiji ne mogu da izvade ličnu kartu pre navršene 16. godine pa je mlađima jedina opcija za putovanje pasoš čak i ako idu u Crnu Goru. Od 1. januara 2020. godine maloletnicima je dozvoljen ulazak u Crnu Goru jedino uz važeći pasoš ili ličnu kartu. Do tada su mogli da uđu u Crnu Goru uz zdravstvenu ili đačku knjižicu. Kako u Srbiji maloletnici do 16 godina ne mogu da dobiju ličnu kartu, jedini način da uđu u Crnu Goru je da izvade pasoš.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA