BeogradLazarevacVesti

Izložba „Smak 50“ u lazarevačkoj Biblioteci

Retrospektivna izložba i tribina arhivske građe grupe „Smak 50“ otvorena je u lazarevačkoj Biblioteci. Izložbu čine instrumenti članova benda, isečci iz novina, uspomene sa koncerata i gostovanja benda koji je ostavio veliki pečat u rok muzici na nekadašnjoj jugoslovenskoj sceni. Porodičnu arhivu autorke izložbe Ksenije Đerković, ćerke Slobodana Stojanovića Kepe, bunjara legendarnog benda, publika u Lazarevcu moći će da pogleda još par dana. Nakon izložbe održana je i tribina na kojoj su govorili rok kritičar Petar Janjatović i aktuelni pevač benda „Smak“ Jovan Pantić.

Izložba Smak

Ideja o realizaciji izložbe postojala je odavno a priliku da je publika pogleda i priseti se gostovanja i koncerata ovog benda, dočekala je na veliki jubilej, pet decenija postojanja „Smak-a“, kaže autorka Ksenija Đerković. Čini je porodična arhiva a na izložbi u Kragujevcu posetioci su imali priliku da pogledaju i izložene eksponate kao što su prva Točkova gitara, Kepine palice i graderoba članova benda.

Ksenija Đerković
Ksenija Đerković

Aktuelni pevač benda „Smak“ Jovan Pantić kaže da je saradnja sa grupom počela u martu i da nije očekivao da će nastupati sa legendama. On smatra da muzika benda „Smak“ treba da se uči u muzičkim školama jer pored roka, u njihovoj muzici ima i bluza, klasike i džeza.

Smak izložba

Izložba „Smak 50“ prikazala je dobar deo stvaralaštva i karijere ovog benda, a posebno period prvih 20 godina rada, rekao je ovom prilikom Petar Janjatović, rok kritičar. Oni su se pojavili kada je progresivna muzika bila aktuelna i kada su se cenili instrumentalisti a oni sui danas odlični svirači koji su mnogima bili uzor, dodaje Janjatović.

Smak izložba

Izložbu i tribinu organizovalo je udruženje „Nešto lepo i korisno“. U planu je da izložba poseti sve gradove u Srbiji ali i regionu.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA