Vesti

Jednostavnijom procedurom do dečijeg dodatka

Primena Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom osim novčane pomoći znači i pojednostavljene procedure za ostvarivanja prava na porodiljsko odsustvo. To je bio i jedan od zahteva akcije „Pitajte kada“, koju su 2012. organizovali Naled i RTS. Prve porodiljske nadoknade ostvarene na ovaj način biće isplaćene u avgustu.Vantelesna oplodnja

Originalna dokumenta i fotokopije, izvodi i ugovori, ukupno 86 dokumenta bilo je potrebno samo da bi se ostvarilo pravo na porodiljsku nadoknadu. Papirologiju za porodiljsko bolovanje ubuduće će automatski pribavljati resorno ministarstvo o trošku budžeta. U Naledu kažu da populacionoj politici ide na ruku i ranije izmenjen postupak za trudničko bolovanje.

bebe 3

Prve nadoknade bez birokratskog opterećenja za porodilje i njihove poslodavce biće isplaćene 1. avgusta. Jedna od zamerki visokoobrazovanih žena sa velikim primanjima, ali i udruženja koja okupljaju roditelje jeste to što je visina porodiljskih nadoknada ograničena na tri prosečne zarade umesto na pet kao što je bio slučaj do 1. jula.Taj limit je bio neophodan, objašnjava ministar, jer je bilo ozbiljnih zloupotreba – što za posledicu ima veliki broj sudskih postupaka koji se još vode.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA