BeogradVesti

Jubilarnih 40 godina postojanja HE „Đerdap 2“

Hidroelektrana „Đerdap 2“ dobiće novu snagu i produžiti radni vek pošto „Elektroprivreda Srbije“ planira da tokom 10 godina modernizuje i revitalizuje svih 10 agregata, najavio je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS.
Milorad Grčić
Milorad Grčić

Povećaćemo snagu svakog agregata HE „Đerdap 2“ sa 27 MW na 32 MW i potruditi se da taj plan realizujemo bez dana kašnjenja, revitalizacijom po jednog agregata godišnje. Tako ćemo dobiti novih 50 MW za proizvodnju električne energije na Dunavu – rekao je Grčić na obeležavanju 40 godina od početka gradnje HE „Đerdap 2“.

On je istakao da je ova planirana investicija EPS-a značajna jer hidroelektrane proizvode čistu energiju, lakše su za održavanje i imaju nižu cenu proizvodnje električne energije.

EPS ima „Đerdap 1”, „Đerdap 2”, termoelektrane, rudnike i treba da budemo svesni da je to ogromno nasleđe koje smo u obavezi da očuvamo, unapredimo, prilagodimo propisima EU, tamo gde je to potrebno. U mnogome, EPS u tome uspeva – rekao je Grčić.

Od 1985. godine, kada je počeo da radi prvi agregat, HE „Đerdap 2” proizvela je 44,2 milijarde kilovat sati električne energije, a za 11 meseci ove godine, 1,4 milijarde kWh, što je sedam odsto više od plana.

U HE „Đerdap 2” radi 225 lјudi, još toliko lјudi radi kroz izvođačke firme i to je veoma važna privredna tačka i za samu opštinu Negotin i za ceo kraj.

Obeležavanju 40 godina od početka gradnje druge dunavske hidroelektrane u Srbiji prisustvovali su i graditelji. Vladimir Milosavljević i Dragan Nijemčević, koji su bili rukovodioci radova kada se gradio „Đerdap2” istakli su da im je elektrana u srcu i da su pri puštanju rad prvih mašina bili najsrećniji lјudi na svetu”.

Hidroelektrana „Đerdap 2“, jedno od građevinskih čuda i jedan od najvažnijih proizvodnih kapaciteta u okviru EPS-a – ocenili su veterani.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA