Kako se rešiti stršljena, letnje napasti

Letnji period je vreme kada su stršljeni najaktivniji i najbrojniji. Tokom zime prezimljavaju samo matične jedinke i manji broj insekata, dok se tokom leta namnože, i stvaraju nove zajednice. Gnezda mogu biti smeštena u prirodnim šupljinama na drvetu ili stenama, ali probleme najviše stvaraju gnezda smeštena u objektima gde borave ljudi.

Pčelinajcima preti velika opasnost od stršljenova koji hvataju pčele u letu i odnose ih u svoja gnezda. Stršljeni se uglavnom hrane voćnim sokovima pa ih ima najviše u seoskim domaćinstvima, kažu nam u Veterinarskoj ambulanti Alfanova u Šopiću i apeluju na sugrađane da budu oprezni prilikom uklanjanja njihovih gnezda, a u slučaju uboda da se odmah jave lekaru.

Gnezdo stršljena

Letnji period je vreme kada su stršljeni najaktivniji, najviše ih ima u seoskim domaćinstvima, ali ih ima i u gradskim područjima. Stršljeni se hrane uglavnom voćem ali i ostacima mesa, drugim insektima, a neretko jedu i pseću hranu, kaže nam veterinar Katarina Janković.

Katarina Janković
Katarina Janković

Ubod stršljena je ozbiljniji od uboda pčele, ose ili nekog drugog insekta. Brzo se javljaju veliki otoci na tom mestu, u pratnji jakog bola. Reakcija organizma je nepredvidiva, pa može da dođe do burnih alergijskih manifestacija. Najdramatičnija reakcija je anafilaktički šok.

Ukoliko dođe do uboda stršljena, potrebno je što pre obratiti se lekaru.

Stršljen

Prilikom otklanjanja gnezda stršljena treba biti posebno oprezan, savetuju stručnjaci. Mnogi u seoskim sredinama prave zamke za stršljene Potrebno je iseći flašu na dva dela. Donji deo kao levak, ubacuje se u donji širi deo. Poenta je ubaciti sladak sok, nešto slatko. Sipa se takođe i pivo, kao i malo sirćeta, jer to neće privući pčele. Kada stršljeni uđu kroz levak oni pokvase krila i ne mogu ponovo da se vrate.

Stručnjaci upozoravaju da bi u ovom periodu moglo biti više stršljena jer će biti toplije i oni kreću u potragu za vodom, a počinje i sezona kada zri voće kojim se hrane. Stršljen inače napada vrlo retko, uglavnom u samoodbrani kada brani svoje gnezdo.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA