BeogradObrenovacVesti

Kanalizacija za oko 120 kuća u naselju Braće Jugović

Izgradnja kanalizacione mreže i fekalno-crpne stanice u obrenovačkom naselju Braće Jugović je završena, a kako je rekao gradski menadžer Goran Vesić, na ovaj način je omogućeno da se na kanalizaciju priključi 120 domaćinstava. Vesić je prilikom obilaska ove lokacije podsetio da su radovi počeli pre deset meseci, a da su prve kuće već počele da se priključuju.
Goran Vesić
Goran Vesić

Na ovaj način smo rešili veliki problem, jer su ovde visoke podzemne vode koje su morale da se prazne dva puta mesečno, a što je prilično veliki trošak. Uradili smo dobru stvar koja je poboljšala kvalitet života ovih ljudi. Sledeći korak je da Opština Obrenovac, preko svog kapitalnog budžeta, asfaltira ulice koje nisu asfaltirane u ovom naselju, kao i da se uradi izlaz na glavni put – istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, u naselju Šljivice u Obrenovcu radi se tri i po kilometara kanalizacije i crpna stanica, a vrednost tih radova je skoro 90 miliona dinara. Završili smo rekonstrukciju reni bunara u Obrenovcu, za šta je izdvojeno 108 miliona dinara. Radimo kanalizaciju duž Valjevskog puta i primarni cevovod Crna tačka – Bošnjaci u Obrenovcu. To su veliki projekti koji se rade, a tiču se kanalizacije i vodovoda.

Kanalizacija za oko 120 kuća u naselju Braće Jugović

To što smo omogućili ljudima da se priključe na kanalizaciju, deo je plana koji sprovodimo, a to je da za deset godina na teritoriji Beograda svaka kuća ima kanalizaciju. Nažalost, još uvek je veliki procenat Beograda bez kanalizacije, negde trećina grada nema kanalizaciju, što je mnogo i nedopustivo – rekao je Vesić i dodao da je veliki problem i to što sva kanalizacija ide u Savu i Dunav.

Da bi taj problem bio rešen, naglasio je Vesić, potrebno je oko milijardu evra i dodao da se na tome radi zajedno sa Vladom Srbije. U toku su pripreme za izgradnju prve fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom Selu. Nama treba pet takvih fabrika na teritoriji Beograda. Treba da uradimo i nedostajuću kanalizaciju što je veliki posao, ali i civilizacijski, i to moramo da završimo – poručio je Vesić.

Kako je naglasio gradski menadžer, u poslednje četiri godine uloženo je oko 350 miliona evra u prigradske opštine, što je više nego što je to bio slučaj u periodu od 2008. do 2012. godine, kada je za to uloženo oko 100 miliona evra.

Na taj način pokušavamo da omogućimo da se Beograd razvija ravnomerno, da svi delovi grada imaju osnovnu infrastrukturu i da se građani osećaju kao građani Beograda, a ne da postoje, kao što je to bilo ranije, građani prvog i drugog reda – zaključio je Vesić.


Predsednik Skupštine opštine Obrenovac Mirko Vranešević rekao je da je naselje Braće Jugović jedno od najnižih tačaka na teritoriji Obrenovca, a u vreme poplava visina vode je dostizala pet metara i najduže se zadržala.Uz naselje Šljivice, u kome se završava kanalizaciona mreža, ovo je poslednji deo u urbanoj zoni Obrenovca koji se priključuje na kanalizacionu mrežu. Sada imamo sve uslove da je dalje širimo ka ostalim mesnim zajednicama – naveo je Vranešević.

Prema njegovim rečima, bez pomoći Grada Beograda, ovako veliki projekti ne bi mogli biti izvedeni. Kanalizaciona mreža je poslednja reč tehnologije. Urađeni su specijalni separatori preko kojih se odvaja papirni deo – objasnio je on. Događaju je prisustvovao i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA