BeogradLazarevacVesti

Koliki je moj deo?

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, žene u Srbiji su vlasnice svake četvrte nepokretnosti, a samo deo čine objekti koji su namenjeni za stanovanje. Jedan od razloga ovakve statistike leži u činjenici da se 44% žena u Srbiji odriče nasledstva u korist muških članova porodice. Ovaj problem je nešto sa čim kao žene u regionu živimo vekovima, a odricanje od imovine u korist svoje braće ili muževa, postalo je normalizovana praksa. Zbog svega ovoga Žensko udruženje Kolubarskog okruga pokrenulo incijativu „Koliki je moj deo?“, u okviru koje osvešćuje važnost ovog pitanja, ali i nudi konkretnu pravnu pomoć. Katarina Ranković predstavnica ovog udruženja rekla nam je da je cilj kampanje podizanje vidljivosti važnosti pravednije raspodele nasledstva između muškaraca i žena.

ŽUKO sajt

Žensko udruženje kolubarskog okruga sprovodi kampanju pod nazivom Koliki je moj deo?“ u sklopu projekta koji je podržan od strane UN Women-a, u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost i Ministarstvom za evropske integracije Vlade RS. Kada smo smišljali naziv kampanje poslužili smo se rečenicom iz kultnog filma „Maratonci“ i replikom „A, koji je moj deo?“, kaže Katarina Ranković i dodaje da je svakako baš ovaj naziv privukao pažnju javnosti.

Katarina Ranković
Katarina Ranković

Naš zakon prilično je dobar što se tiče nasleđivanja, kaže Katarina Ranković i dodaje da deca imaju podjednako pravo na nasledstvo svojih roditelja. Vrlo često žene u našoj zemlji odriču se nasledstva u korist muških naslednika ali ne shvataju da se odricanjem nasledstva odriču i socijalne pomoći koja im sledi ukoliko budu imali potrebu za istom.

Žuko

ŽUKO je iz tog razloga organizovao i besplatnu pravnu pomoć za sve one žene koje su u procesu raspodele imovine ili za one, koje taj proces žele da pokrenu. Pozivom na broj 065/2093309 svakog radnog dana od 10 do 14 časova, od pravnika će dobiti informacije kako i na koji način mogu da ostvare svoja prava, ali i koji su koraci ukoliko žele da pokrenu svoj postupak i šta mogu da očekuju kao ishod tog procesa.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA