Lazarevčanin Mihailo Radovanović osvojio srebro na Međunarodnoj juniorskoj olimpijadi

Na nedavno održanoj Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi koja je trajala od 12. do 21. decembra, Srbiju je predstavljalo šestoro đaka iz Srbije, među kojima je bio i Lazarevčanin Mihailo Radovanović. Svi takmičari iz Srbije osvojili su neku od medalja, a Radovanović je postigao najbolji uspeh, osvojivši srebro sa najviše poena od srpskih predstavnika. Takmičenje se održavalo onlajn, zbog pandemije koronavirusa.

Mihailo na takmičenju

Šest mladih matematičara iz Srbije osvojilo je medalje na Međunarodnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi koji je trajala od 12. do 21. decembra. Mihailo Radovanović, mladić iz Lazarevca osvojio je srebrnu medalju, i zabeležio najbolji uspeh od svih predstavnika iz Srbije. Prvi put ovo takmičenje nije organizovano u  Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nego je održano onlajn, zbog epidemiološke situacije.

“ Na Zlatiboru nas je veliki broj na jednom mestu i samim tim i veliku količinu slobodnog vremena provodimo učeći u druženju, dani bez telefona prolete, drugačije je iskustvo od takmičenja koja traju nekoliko sati.“

Radovanović ističe da je za veliki uspeh, osim neospornog talenta, potrebno i konstantno obnavljanje gradiva. Srebrno odličje je za njega očekivana nagrada i kaže da se takvom uspehu u suštini i nadao.

Mihailo na Zlatiboru

Velike zasluge za uspeh mladog Mihaila pripadaju i nastavniku matematike Petru Mijaljeviću sa kojim je radio tokom osnovne škole i koji je na pravi način usmeravao i pratio Mihailov talenat i razvoj.

„Što se matematike tiče, najbitnije je da učenik poseduje talenat. Mihailo i ja smo tokom više godina našeg zajedničkog vežbanja i rada dolazili u sukobe, jer Mihailo nije dete koje kući samostalno uči, pre svega  zato što za tim nema potrebe. Neki domaći koji ja zadam, on kaže da ga je uradio, a nije, ali kada mu kažem da uradi na času, on to uradi za kratko vreme i naravno sve bude tačno. Na taj način me je uvek matirao.“

Mladog Mihaila u narednom periodu očekuju brojna takmičenja iz oblasti matematike, fizike i hemije. Bez obzira na buduće uspehe, Mihailo je svakako ponos našeg grada.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA