BeogradLazarevacVestiZdravlje

Lazarevački Dom zdravlja obeležio Svetski dan sluha

Međunarodni dan sluha obeležava se svake godine 03. marta. Povodom ovog dana, Dom zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“ organizovao je merenje sluha kod beba.

Dom zdravlja čekaonica

Ono na šta se stavlja najveći akcenat je rano otkrivanje poremećaja sluha kod novorođene dece, istakao je direktor lazarevačkog Doma zdravlja Jovan Milojević. Zahvaljujući donaciji „Blic fondacije“ iz 2017. godine, ova zdravstvena ustanova ima savremeni aparat za rano detektovanje poremećaja sluha, naglasio je Milojević.

Jovan Milojević
Jovan Milojević

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da 360 miliona ljudi ima ozbiljno oštećenje sluha, što je oko 5,3% svetske populacije, a najmanje polovina pacijenata sa adekvatnim postupcima primarne prevencije može sprečiti gubitak sluha. Već od rođenja jako je bitno da se prati sluh, bitna funkcija ljudskog organizma. Od velikog je značaja da se u ranoj mladosti otkrije poremećaj sluha, jer kad dete napuni četiri ili pet godina, već tada može biti kasno, podseća direktor lazarevačkog Doma zdravlja Jovan Milojević. On je naglasio da zahvaljujući „Blic fondaciji“ Dom zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“ ima savremeni aparat pomoću kojeg je moguće rano otkrivanje poremećaja sluha kod dece.

ORL pregled

Specijalista otorinolaringologije Tijana Dragić kaže da je od kraja 2018. godine proveren sluh nešto više od 1000 beba. Po statistici, opština Lazarevac prati svetske trendove, pa jedna do tri bebe na 1000 živorođene dece ima problem sa sluhom.

Tijana Dragić
Tijana Dragić

Veoma je važno da se poremećaji sluha otkriju u što ranijem periodu, a idealno u prvih šest meseci od rođenja deteta. Kada se problem otkrije na vreme, deca budu potpuno socijalizovana, a njihov intelekt se normalno razvija.

ORL pregled u Domu zdravlja Lazarevac

Svetske preporuke su da skriningom bude obuhvaćeno bar 95 odsto beba, a u opštini Lazarevac taj procenat se kreće između 95 i 99 odsto, naglasila je doktorka Tijana Dragić.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA