Lazarevčanin Mihailo Radovanović na juniorskoj naučnoj olimpijadi

Đak generacije, dobitnik Vidovdanske nagrade, i mnogih drugih sa prestižnih takmičenja, samo su neki od uspeha koje je postigao Mihailo Radovanović. Ovaj mladi matematičar odlučio je da pomeri svoje granice i da učestvuje na prestižnoj Internacionalnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi. u pitanju je svetsko takmičenje iz hemije, biologije i fizike. Ova olimpijada predstavlja najvažnije naučno takmičenje koje postoji za uzrast do 15 godina, a svaka zemlja šalje po 6 svojih takmičara.

Na ovoj olimpijadi učestvuje preko 60 država širom sveta i samim tim je to izuzetno teško i prestižno takmičenje. Svaka država, uključujući i Srbiju, šalje po šestoro dece u ekipi. Proces biranja uključuje državno takmičenje iz fizike i još nekoliko takmičenja izbornih predmeta koja se sva sabiraju. Ja sam na toj listi bio treći- dodaje Mihailo.

On kaže da pripreme iziskuju mnogo vremena, i one su svakodnevne,   gradivo za takmičenje je obimno pa je potrebno učiti više sati, ali Mihailu to ne predstavlja problem, već uživanje i odmor.

To je naučno takmičenje, obuhvata fiziku, biologiju i hemiju, gradivo koje se kod nas radi u srednjim školama. Moje pripreme su obuhvatale po nekoliko sati dnevno tokom celog letnjeg raspusta. Meni to nikada nije bio problem zato što mi to uđe u dnevnu rutinu i meni je zapravo više odmor nego umaranje da ja te predmete vežbam zato što su meni sva ta saznavanja dovoljna da opravda sav rad i trud- rekao nam je Mihailo Radovanović.

Mihailo Radovanović, koji je učenik  Matematičke gimnazije u Beogradu, ističe da shvata da je to škola mesto gde se izuzetno poštuju postignuća mladih, da je ponosan što radi sa profesorima koji vole ovu nauku ali nije zaboravio svog nastavnika iz osnovne škole Petra Mijaljevića uz čiju pomoć je postigao ovoliki uspeh.

Za veliki deo mojih dostignuća iz matematike pa i fizike, zasluga je mog nastavnika Petra Mijaljevića iz „Vokine“ škole koji je svakako radio mnogo više nego što se od nastavnika traži. Posvetio je puno svog ličnog vremena i ličnog truda da bi mene i moje drugare pripremao za ta takmičenja, produbljivao znanja mnogo više nego što se traži i kao posledica toga ja smatram da su došli mnogi moji uspesi – zaključuje Mihailo.

Mihailo Radovanović ljubav prema matematici otkrio je odmalena i svaki rešeni zadatak bio mu je veliko dostignuće koje se odrazilo na to da zavoli i informatiku, fiziku i druge nauke. Iako je za mnoge matematika bauk, Mihailo nas ubeđuje da ipak nije tako.

Ovaj mladi naučnik ima ciljeve da svojim budućim delima poboljša svet koliko može a nauka je jedan od najboljih načina da to postigne. Nije siguran čime će se baviti u budućnosti jer ga sve zanima, ali zna da ne planira da ikada prestane da se bavi naukom, kako bi saznao još više stvari, jer kako kaže, znanje je nešto što ga ispunjava.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Komentar na vest “Lazarevčanin Mihailo Radovanović na juniorskoj naučnoj olimpijadi

  • 18. oktobra 2021. at 19:40
    Permalink

    Geni su cudo…
    Bravo Mihailo i srecno do cilja !

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA