BeogradKulturaLazarevac

Lazarevčanin Miloš Bogdanović novi član ULUS-a

Mladi lazarevački umetnik Miloš Bogdanović nedavno je primljen u Udruženje likovnih umetnika Srbije, što će biti i ozvaničeno na kolektivnoj izložbi novih članova koja će 2. februara biti otvorena u Paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu. Ovaj master likovni umetnik – slikar, do sada je imao tri samostalne i oko 20 grupnih izložbi. Osnovne i master studije u klasi profesora Zorana Furunovića završio je 2014. godine . Pored slikarstva, Miloš se bavi i grafičkim dizajnom, voli da svira gitaru i da piše pesme.

Slike Miloša Bogdanovića

Master likovni umetnik – slikar Miloš Bogdanović iz Lazarevca nedavno je primljen u Udruženje likovnih umetnika Srbije, što će biti i ozvaničeno 2. februara, kada će ovaj mladi umetnik svoje radove predstaviti na kolektivnoj izložbi novih članova koja će biti otvorena u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu.

Radovi Miloša Bogdanovića

RTV GEM: Miloše, nedavno ste primljeni u ULUS, šta ovaj prijem znači za Vas i Vašu karijeru?

„Imaću prilike da izlažem sa najboljim slikarima u našoj zemlji. To je udruženje koje ima dosta dugu tradiciju i veliki broj umetnika. Trenutno mislim da je preko dve i po hiljade umetnika koji su članovi udruženja, a prva ta prilika će biti upravo da moji radovi budu viđeni u Beogradu baš 2. februara kada je otvaranje izložbe novih članova ULUS-a. To naravno znači i za umetnike poput mene, ne samo to što ste rekli mladi, već nisam iz Beograda pa nemam prilike da budem u centru dešavanja, što se tiče umetnosti i kulture, a takav jedan centar je Beograd“.

Autor: Miloš Bogdanović

RTV GEM: Kada se kod Vas javio taj stvaralački nagon, da li u ranoj mladosti kao kod većine? Da li je neko u vašoj porodici takođe umetnik ili ima takav talenat?

„Stvaralački nagon se verovatno javio kada i igra, zato što su dečije igre pune imaginacija i improvizacija, odnosno slobode, a to je, ja mislim, ključno za neku umetnost. Igrom počinje da se razvija duh i to kreativno biće koje zapravo stvara taj kreativni nagon i onda ostaje da samo neko kod vas, nakon što sazre, da prepozna i da zajedno napravite taj korak“.

Autor: Miloš Bogdanović

RTV GEM: Da li je digitalno doba, u kojem se nalazimo, odmoglo ili pomoglo slikarstvu i uopšte umetnicima?

„Digitalno doba pomaže ako znate da ga iskoristite na pravi način, a itekako zna da odmogne ako ne idete u korak sa njim. Na primer, neke slike rađene tradicionalnom tehnikom opstaju samo zahvaljujući tome što postoji digitalna kopija na internetu, i tu sliku može videti više ljudi na internetu nego što je ona zapravo okačena negde u nekoj galeriji“.

Autor" Miloš Bogdanović

RTV GEM: Postoji li težnja mladih ka razvoju nekog novog pravca  u umetnosti?

„Na to pitanje najbolje mogu odgovoriti istoričari umetnosti, oni koji imaju prilike da razmotre jedan širok spektar scene mladih umetnika. Ja na osnovu onoga što vidim kod svojih kolega mislim da oni samo nastavljaju jedan dominantan pravac koji se ovog trenutka nalazi u umetnosti. To može biti postmodernizam ili nešto drugo, ali uglavnom prati se ono što je trenutno moderno i poštovano u svetu ili kod nas“.

RTV GEM: Koji su Vam planovi za 2023. godinu?

„Mogu reći da nemam planova, samo želim da radim što više i slikam i da će, eventualno, sve ostalo uslediti“.

Miloš Bogdanović
Miloš Bogdanović

Miloš Bogdanović je rođen 1989. godine u Novom Pazaru. Od 1999. godine živi u Lazarevcu gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Osnovne i master studije završio na Fakultetu likovnih umetnosti Priština – Zvečan, u klasi prof. Zorana Furunovića.

Član je ULUКIM-a. Izlagao je na tri samostalne i više grupnih izložbi. Učestvovao je na preko dvadeset likovnih kolonija, među kojima se ubrajaju i kolonije humanitarnog i internacionalnog karaktera.

Dobitnik je nekoliko nagrada za likovni rad. Pored slikarstva, Miloš se bavi i grafičkim dizajnom, voli da svira gitaru i da piše pesme.

Ovaj projekat je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA