BeogradKulturaVesti

Lazarevčanka Jelena Milićević svoja „4 zida“ predstavila publici u Beogradu

Izložba crteža i grafika „4 ZIDA“ Lazarevčanke Jelene Milićević otvorena je u Galeriji Centra za grafiku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Jelena se beogradskoj publici ovaj put predstavila crtežima i grafikama koje su nastale u procesu sazrevanja mlade umetnice. Tokom pandemije koronavirusa, umetnica je vreme provela zatvorena u malom stanu u Beogradu a simboličan naziv izložbe opisuje stanja kroz koja je prošla tokom tih dana. Izložba je otvorena do 03. oktobra 2020.

Izložba Jelene Milićević

„Nije to ništa čudno, da zidovi kriju sve ono što je teško ili nemoguće da prevalimo preko usta“, napisao je Jordan Cvetanović u katalogu povodom izložbe „4 ZIDA“ Jelene Milićević, koja je uprkos želji svake osobe da svoju intimu zadrži za sebe, pred publiku donela sva stanja kroz koja je prolazila tokom perioda izolacije.

4 ZIDA Jelene Milićević

Misli, želje, težnje, razmišljanja, sreća i tuga, tako su jednostavno a opet tako realistično prikazani na crtežima i grafikama ove talentovane Lazarevčanke. I u tome i jeste celokupna draž njenih umetničkih radova.

Crteži Jelene Milićević

Svoju intimnost, Jelena je podelila kako kaže u svojoj „drugoj kući“, Galeriji Centra za grafiku Fakulteta likovnih umetnosti, gde provodi dosta vremena i gde je jedno vreme bila i zaposlena. Dodaje je da je vreme koje je provela tokom studija ali i tokom poslovnog  angažmana, formiralo kao ličnost i kao umetnika. Zahvalila je svima koji su joj pružili podršku u radu ali i realizaciji izložbe.

Jelena Milićević

Ko je samo jednom video dela koja stvara ova umetnica, sigurna sam da nije ostao ravnodušan i da je poželeo da njene radove ima za sebe, pa s toga ne čudi što se upravo grafike i crteži Jelene Milićević nalaze u brojnim privatnim i javnim kolekcijama.

Izložba Jelene Milićević

Jelena je do sada imala tri samostalne izložbe:  izložbu grafika i crteža u Gradskoj biblioteci u Lazarevcu 2014. godine, „Pod znakom pitanja“, izložbu grafika u Modernoj galeriji u Lazarevcu 2016. godine i izložbu „Niste spremni“, u Galeriji Kvaka u Beogradu 2019. godine. Njena četvrta samostalna izložba za posetioce je otvorena do 03. oktobra.

Crteži Jelene Milićević

Jelena Milićević (1992) osnovne i master studije završila je na Grafičkom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Miodraga Mlađovića. Od 2017. do 2019. radila je u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja AKADEMIJA na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu kao majstor štampe za litografiju. Izlaže samostalno od 2014. i učestvuje na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA