Manifestacija “Noć muzeja” i u Lazarevcu

Ovogodišnja manifestacija “Noć muzeja” u lazarevačkoj Modernoj galeriji, protekla je u prisećanju na već pomalo zaboravljene predmete od kojih su se poneki našli na izložbi koja je nazvana „Dizajn iz doba Juge – lična sećanja“. Izložbu je osmislio i koncipirao Art Distrikt, tačnije kustos Julija Bašić, istoričar umetnosti i predsednica Art Distrikta. Izložbu čini 15 različitih koncepata, a svi oni zajedno nude presek jugoslovenskih dizajnerskih poduhvata nastalih na tlu Jugoslavije, u našim dizajnerskim biroima pri tvornicama i fabrikama.
Darinka Stanojević, kustos Moderne galerije
Darinka Stanojević, kustos Moderne galerije

Lazarevačka publika u 16. “Noći muzeja” uživala u, možemo slobodno da upotrebimo izraz raritetima, jer ti predmeti sada to zaista i jesu. Namera ove izložbe jeste da kroz jugoslovenske primere dobrog dizajna poveže pojedince koji takve predmete čuvaju, kako fizički, tako i u svojim sećanjima te su stoga svi predmeti izloženi na ovoj izložbi isključivo predmeti iz privatnih kolekcija 30 različitih vlasnika, rekla je na otvaranju Darinska Stanojević, kustos Moderne galerije.

Julija Bašić
Julija Bašić, autorka izložbe

Izložba je podeljena u nekoliko segmenata kako bi se lakše prikazala svakodnevica radnih ljudi a to se ticalo ne smo logotipa kao osnovnog komunikacijskog i vizuelnog znaka svake kompanije iz prošlosti, već, kako ističe Julija Bašić, autorka izložbe, i kroz fenomen kiosk 67, teme koje su nam najbliže: domaćinstvo, bela i ostala tehnika, čak i neki retro kutak koji nudi asocijaciju na uživanje. Izložba predstavlja jedan presek jugoslovenskog dizajna.

Ove godine tema manifestacije bila je “Sloboda”. I mislim da su je svi oni koji su se našli u Modernoj galeriji u toj noći zaista i osetili, vraćajući se u jedan period kada smo uživali u crtanom filmu “Vučko”, pili sokove “Zlatne kapi” i Fruktal, uživali u bezbrižnom detinjstvu a oni stariji u lagodnijem životu, bar tako kažu u svojim prisećanjima.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA