Mihailo Ignjatović nosilac Časnog krsta za 2022. godinu

U organizaciji Crkvene opštine Lazarevac, na jezeru Očaga održano je tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Časni krst na kojem je učestvovao 21 takmičar. Pobednik ovogodišnjeg plivanja je Mihailo Ignjatović iz Baroševca koji je rođen 2008. godine. Mihailo je bio najmlađi takmičar ove godine, i ovo mu je bilo debitantsko plivanje. Njemu je pripao Časni krst u trajno vlasništvo, a svi takmičari dobili su prigodne poklone.

Tradicionalno Bogojavljensko plivanje za Časni krst u organizaciji Crkvene opštine Lazarevac održano je na jezeru Očaga. Do Časnog krsta plivalo se simbolično 33 metra, za 33 godine života Isusa Hrista. Ove godine učestvovao je 21 takmičar, a svi oni morali su da obave lekarski pregled u Domu zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“. Sve učesnike u plivanju i prisutne je pozdravio protojerej Nebojša Leka.

Časni krst u trajno vlasništvo osvojio je Mihailo Ignjatović, rođen 2008. godine, kojem je ovo bilo prvo plivanje za časni krst. Ostali takmičaru dali su mladom Mihailu, inače najmlađem takmičaru, prednost, što je on i iskoristio i tako postao nosilac Časnog krsta za ovu godinu. Mihajlo, koji trenira fudbal u Kolubari kaže da voda nije bila hladna.

Uoči plivanja za Časni krst, u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu služena je liturgija na praznik Bogojavljenje, kojoj je prisustvao veliki broj vernika.  Građani su osvećenu vodu poneli svojim domovima, koja se čuva u svakoj kući preko cele godine kao velika svetinja.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA