BeogradLazarevacVesti

Miloševe pesme iz kutije

„Poezija u kutiji“ naziv je zbirke pesama Miloša Živkovića, korisnika Dnevnog boravka za decu i omladinu sa poteškoćama u razvoju, koja je nastala kroz radionice sa akademskim vajarom Dušanom Rajšićem. Zbirka ima 33 pesme, koliko i Miloš ima godina i posvećena je njegovoj majci Mileni.

Poezija iz kutije

Miloš Živković tv promociju svoje prve zbirke pesama imao je na rođendan svoje majke Milene, kojoj  je i posvećana ova poezija. Nastala je kroz rad sa akademskim vajarom Dušanom Rajšićem i to na specifičan način. Ova knjiga nema korice, nema stranice i štampano izdanje. Jednostavnim izvlačenjem papirića iz kutije i nasumičnim izborom dobijate pesmu koja nema naslov.

Miloš kaže da mu je zadovoljstvo da sarađuje sa Dušanom. Imaju velike planove a „Poezija u kutiji“ svoju promociju imaće i u Dečjoj biblioteci „Čika Jova Zmaj“ u Beogradu.

Miloš i Dušan

O značaju socijalizacije i uključivanja u lokalnu zajednicu korisnika Dnevnog boravka govorila je Dragana Tomović, upravnica ove ustanove i dodala da je nakon dve godine izolacije zbog pandemije korona virusa, ponovna socijalizacija korisnika bila značajna za sve. Kroz umetnost ova deca zaista uspevaju da iskažu svoja osećanja, kaže Tomović.

Dragana Ilić Tomović
Dragana Ilić Tomović

Ove pesme nemaju naslov i nemaju rimu. Nisu pisane u desetercu, nemaju strofu ili stih, ali zato u sebi nose razmišljanje mladića koji je imao male šanse da uopšte preživi, prohoda ili doživi bilo šta od ovoga danas. Kroz rad sa prodicom, zaposlenima u Dnevnom boravku i umetnikom Dušanom Rajšićem, Miloš danas crta, piše, slika i samostalno obavlja većinu dnevnih obaveza.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA