BeogradLazarevacVesti

Ministar Dejan Ristić posetio selo Prkosava gde je sproveden optičкi internet

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić obišao je selo Prkosava povodom završetka radova u tom mestu, u okviru Projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije koji sprovodi resorno ministarstvo. Realizacija Projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije je prioritet Vlade Republike Srbije i Ministarstva informisanja i telekomunikacija. Osnovnu školu u Prkosavi, pored ministra, obišao je i direktor Telekoma Vladimir Lučić, doskorašnji ministar informisanja Mihailo Jovanović i predsednik opštine Bojan Stević.

U izdvojenom odeljenju OŠ „Rudovci“ u Prkosavi pušten je optički internet koji je sproveden u okviru Projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima koju sprovodi Ministartvo informisanja i telekomunikacija. Tim povodom resorni ministar Dejan Ristić obišao je ovu školu i naglasio važnost značaja ovog projekta. Dodao je da prioritet ministarstva da svako selo, ma koliko meštana imalo, ima iste uslove za život kao i drugi građani naše zemlje a da mu je posebno drago što današnjem događaju prisustvuje i doskorašnji ministar Mihailo Jovanović.

Doskorašnji ministar informisanja Mihailo Jovanović rekao je da mu je izuzetno zadovoljstvo što je sa novim ministrom imao priliku da se uveri kako napreduje projekat uvođenja brzog interneta u ruralnim sredinama. Internet brzine 1gigabit u sekundi pokazatelj je da i meštani Prkosave imaju iste ulsove kako i građani Beograda i Novog Sada. Dodao je da počastvovan pozivom ministra Dejana Ristića i dodaje da će ovo ministartvo sigurno istim tempom raditi na realizaciji ovog projekta.

Direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić rekao je da mu je zadovoljstvo što ova kompanija učetvuje u projektu koji ne bi postojao bez podrške Vlade RS i resornog ministarstva. Izgradnja digatalnih puteva svakako je važna za razvoj svih sredina u našoj zemlji a pored ovog projekta Telekom radi i na izgradnji optičke mreže, a do sada je priključeno na mrežu 1.4 miliona domaćinstava, kaže Lučić.

Direktor škole „Rudovci“ u Rudovcima Nebojša Delić zahvalio se ministarstvu na ovom projektu i dodao da je on važan, ne samo za decu nego i nastavni kadar koji će imati mogućnosti da nastavu sprovodi u boljim uslovima a protok mreže u ovoj ustanovi je sada 10 puta veći od projektovane.

Prve dve faze Projekta izgradnje širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima obuhvatiće više od 700 ruralnih naselja i preko 120.000 domaćinstava, dok će završetkom treće faze, do kraja 2025. godine preko 99% domaćinstava u Republici Srbiji imati brz fiksni pristup internetu. Ukupna procenjena vrednost ovog projekta je oko 500 miliona evra, od čega je 250 miliona evra podsticaj države dok će preostalih 250 miliona evra investirati u infrastrukturu operatori elektronskih komunikacija.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA