BeogradLazarevacVesti

Ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio Spomen kosturnicu

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je hram Svetog Dimitrija i spomen kosturnicu u Lazarevcu u kojoj su sahranjeni vojnici srpske i austrougarske vojske poginuli u Kolubarskoj bici 1914. godine.

U obnovu spomen kosturnice grad Beograd će zajedno sa opštinom Lazarevac i EPS-om, uložiti 12 miliona dinara, a Vulin je rekao da se Srbija ponosi svojim ratnicima i da ovakva mesta treba da se obnavljaju i budu mesta sećanja i ponosa.

Ministarstvo odbrane može i hoće da pomogne uređenje spomen kosturnice Hrama Svetog velikomučenika Dimitrija u Lazarevcu, rekao je prilikom obilaska ministar Aleksandar Vulin.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio Spomen kosturnicu
Aleksandar Vulin

Prošlo je 100 godina od Velikog rata ali to nije dovoljno vremena da bi se zaboravilo koliko je srpski narod doprineo borbi za slobodu – napomenuo je Vulin.

Ovo je godina velikog jubileja i neohodno je da zajedničkim naporima obnovimo i modernizujemo jedan ovakav spomenik kulture ali i spomenik koji simbolizuje veličinu i hrabrost srpskog roda, rekao je minisar. Rekonstrukcija spomen kosturnice podrazumeva adaptiranje u komemorativni interaktivni muzej.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio Spomen kosturnicu

Spomen-kosturnica Kolubarske bitke predstavlja jedini spomenik kulture od izuzetnog značaja na teritoriji opštine Lazarevac i mesto gde su posle velike Kolubarske bitke zajedno sahranjeni austrijski i srpski borci – rekao je Vulin.

Ovaj projekat će biti realizovan u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Beogradu. Prostor kripte biće ujedno i prvi muzej posvećen Velikom ratu u Srbiji, a Grad Beograd pokrovitelj tog projekta.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio Spomen kosturnicu

Autor ovog projekta je dr Dušan Jovović, koji će primeniti najnovije tehnologije digitalne umetnosti i rekonstruisati postojeći prostor. Novac za obnovu ovog spomenika kulture već je prebačen u budžet GO Lazarevac i biće utrošen za ovu namenu, potvrdili su čelnici GO Lazarevac.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA