BeogradLazarevacVesti

Mitrovdan – praznik za koji se veruje da najavljuje blagu ili oštru zimu

Srpska pravoslavna crkva slavi Dan Svetog velikomučenika Dimitrija, u narodu poznatiji kao Mitrovdan. Posvećen je komandantu Soluna iz trećeg veka, koji je stradao štiteći hrišćane. U našem narodu Mitrovdan je velika slava, krsno ime nekih esnafa i zavetni dan u mnogim mestima i nalazi se na petom mestu na listi najvećih srpskih slava prema broju onih koji ga slave.

Crkva-4

Kako kažu narodna verovanja, uoči Mitrovdana i Đurđevdana treba da je svako kod svoje kuće. Ako je na Mitrovdan, čuveni hajdučki rastanak, oblačno vreme, narod kaže da nas čeka topla zima. Ako je vedro, zima pred nama je oštra. Takođe, ako 8. novembra kojim slučajem pada sneg, kaže se da je Sveti Dimitrije došao na belom konju, a veruje se da će se snežni prekrivač zadržati sve do aprila.

U Srbiji postoji i verovanje da na Mitrovdan ne treba grditi malu decu, koliko god da su pogrešila ili bezobrazna, jer će navodno onda cele godine biti nestašna. Seljaci u Šumadiji na Mitrovdan odavnina u svaki ugao sobe stavljaju oblutak (kamen) da ih brani od miševa. Žene na ovaj dan ne diraju vreteno, češljeve i makaze.

U Srpskoj crkvi Svetom Dimitriju je posvećeno više od 120 hramova.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA