BeogradLazarevacVesti

Mitrovske zadušnice, dan posvećen molitvama za umrle

 Mitrovske zadušnice su uvek u subotu uoči praznika posvećenog Svetom velikomučeniku Dimitriju. Mitrovdan se obeležava 8. novembra. Ove zadušnice Srbi su primili od Rusa, koje je ruska crkva ustanovila u 14. veku. Zadušnice su dan kada se obilaze grobovi najbližih, drže se pomeni i deli se milostinja za pokoj duša.

zadusnice 1Na Zadušnice se u crkvama služi Sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito. Posle službe se ide na groblje. Na grobovima se pale sveće. Sveštenici obavljaju pojedinačne parastose i čitaju molitve za preminule. Ako nije moguće otići na grob pokojnika, njima se služi pomen u crkvi. Prema učenju Crkve, vernici se na zadušnice mole u hramovima i na grobljima za pokoj duša umrlih, a daju i milostinju. U crkvenoj godini postoje četiri opšta zadušna dana: Zadušnice pred Vaskršnji post (uoči početka Velikog posta), Duhovske zadušnice (uoči praznika Svete Trojice), Miholjske zadušnice (uoči Miholjdana) i Mitrovske zadušnice (uoči Mitrovdana).

zadusnice 2Zadušnice uvek padaju u subotu, jer je Hristos dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu. U crkvi se na Zadušnice pominju i reči Svetog Jovana Zlatoustog:

Pomozite pokojnima i pominjite ih. Ne oklevajte da pomognete onima koji su otišli i prinesite vaše molitve za njih.

To je dan posvećen molitvama za pokojne rođake i prijatelje. Na Zadušnice u mnogim mestima iznosi se hrana na groblje. Ta hrana se deli sa ljudima koji posećuju groblje uz pominjanje za spas duše pokojnika.

zadusnice 3Srbi običavaju da hranu koja se na Zadušnice nosi na groblje spremaju isključivo žene. Zadušnice nikad ne padaju u vreme posta, niti u posne dane u toku nedelje, nego isključivo subotom. Za taj dan peku se kolači od belog brašna – prosfore. Običaj je da se iznose: rakija, pivo, vino, voda, a u nekim krajevima i žito.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA