BeogradKulturaLazarevacVesti

Monodrama „E ne dam, bre“ u utorak 09. maja premijerno u Lazarevcu

Premijera monodrame „E ne dam, bre“ Prvog prigradskog pozorišta Puls teatar zakazana je za utorak 09. maj od 20 časova. Ovo je rediteljski prvenac direktorke i glumice Puls-a Ivane Nedeljković a nastao iz pera Nenada Karića Karelija. Glumac Aleksandar Karić igra svog pradedu, podnarednika Dragoslava Karića, koji je život izgubio na planini Rudnik u Prvom svetskom ratu, braneći svoju zemlju.

Monodrama E ne dam, bre

Mogao je podnarednik Dragoslav Karić da bude od onih koji bi se obogatio kopajući ćumur u rudniku, ali nije… Odlučio je da svoj život preda zemlji, svojim precima ali i pokolenjima koji nisu zaboravili herojstvo i hrabrost tadašnjih mladića koji su svoje živote položili za otadžbinu. I ovo jeste priča o tome i želja autora teksta, rediteljke i glumca je da ispričaju priču o ljudima koji nisu bili kukavice i koji su u ratu bili u svemu prvi. Ivana Nedeljković, direktorka Puls teatra, glumica a sada i po prvi put u ulozi reditelja, kaže da se „odvažila“ da režira ovaj komad upravo iz želje i „dužnosti“ prema precima, planini Rudnik gde je odrasla, reci Kolubari ali pre svega mlađima od sebe da shvate od koga su potekli i da nikada ne zaborave svoju prošlost.

Ivana Nedeljković
Ivana Nedeljković

Nenad Karić Kareli kaže da je tekst „E ne dam, bre“ prvenac u proznom smislu. O pradedi Dragoslavu Kariću, podnaredniku, znali su samo iz priča ali nisu imali tačne podatke kada je poginuo i nagađalo se da je to bila planina Rudnik. Podnarednik Karić život je izgubio na Rudniku upravo  03. decembra 1914. na dan proboja Kolubarske bitke.

Nenad Karić Kareli
Nenad Karić Kareli

Sa puno emocija i nadahnuća, Aleksandar Karić je govorio o ulozi podnarednika Dragoslava Karića, svog pradede. Dodaje da je svakom glumcu najveći zadatak da igra monodramu, ali šaljivo kaže da nije imao izbora jer je tekst napisao njegov brat od strica. Prisećajući se vremena koje je proveo u ratovima devedesetih i devedestdevete, Karić kaže da je spremajući predstvau ponovo proživljavao strahote kroz koje je sa svojim saborcima prolazio ali i pohvalio hrabrost majki, žena i ćerki koje su ispraćale svoje sinove, muževe i očeve u rat.

Aleksandar Karić
Aleksandar Karić

Monodrama „E ne dam, bre“ je 82. premijera Prvog prigradskog pozorišta. Pored Aleksandra Karića u predstvi igra i glumica Maja Sofronijević. Kostim potpisuje Sonja Kotorčević, scenografiju i dizajn promo materijala Nevena Šurlan, scenski pokret Irina Mitrović, dizajn svetla Radomir Stamenković, a muziku Etno grupa „Trag“, koja je ustupila numere na korišćene. Deo kostima za predstavu ustupilo je i KUD „Mladost“ iz Stepojevca.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA