BeogradLazarevacVesti

Najmoderniji odlagač pušten u rad u RB „Kolubara“

Na površinskom kopu “Tamnava – Zapadno polje“ svečano je označen završetak montaže i početak transporta ka radnoj poziciji najsavremenijeg odlagača koji je deo “Zelenog projekta“ u EPS-u finansiranog od strane Evropske banke za obnovu i razvoj, Nemačke razvojne banke i EPS-a. Odlagač su svečano pustili u rad predstavnik austrijske kompanije “FL Smidth“ Sven Horskes  i v.d. direktora JP EPS Milorad Grčić.

Svečani početak rada najvećeg i najmodernijeg odlagača u JP EPS po nalogu direktora ovog javnog preduzeća Milorada Grčića, tradicionalno je razbijanjem boce šampanjca označio direktor površinskog kopa “Tamnava – Zapadno polje“ Goran Tomić. Projekat izgradnje odlagača trajao je pune dve godine , a njegova vrednost je 18, 8 miliona evra. Kapacitet ove mašine je 12 000 metara kubnih jalovine na sat, ovo je najveći odlagač na našim prostorima, težine oko 2000 tona. Na svečanosti povodom završetka njegove montaže i početka transporta ka radnoj poziciji prisutne je najpre pozdravio Dejan Milijanović direktor za proizvodnju uglja u RB “Kolubara“.

Izvođač radova je austrijska kompanija “Sandvik“ koju je u međuvremenu otkupila austrijska kompanija “FL Smidth“. Njen predstavnik Sven Hoerschkes je uručio direktoru JP EPS dokument o spremnosti mašine za transport i istakao značaj ovog projekta , pre svega u ekološkom smislu kroz poštovanje najsavremenijih standarda energetske efikasnosti i smanjenja emisije buke i prašine.

Mi ovde imamo mašinu najsavremeniju na svetu i možete biti ponosni što imate ovakvu spravu. Prikom izgradnje ove sprave su bili uključeni 30% lokalnih firmi jer smo u najvećoj meri želeli da ima najviše domaćih proizvođača. – rekao je Sven Hoerschkes, predstavnik austrijske kompanije “FL Smidth“.

Završetak montaže i početak transporta najvećeg i najsavremenijeg odlagača koji od prethodnog na novom BTO sistemu površinskog kopa “Polje C“ima čak za 40 procenata veći radni kapacitet, po rečima direktora JP EPS Milorada Grčića je još jedan pokazatelj značaja investicionog ciklusa u EPS-u i garant sigurne budućnosti ovog javnog preduzeća.

U Rudarskom basenu Kolubara danas imamo otkriveno 10,5 miliona tona uglja. Zahvaljujem se svim rudarima koji su doprineli ovom cilju, čestitam svim rudarima na uspehu jer izgraditi odlagač koji danas kreće u transport bez rudara Kolubare nijedna firma iz sveta sama, koliko god da je iskusna, ne bi mogla da uradi. – izjavio je Milorad Grčić, v.d. direktora JP EPS.

Ovaj odlagač je deo paketa “B“ u okviru projekta “Energetska efikasnost primene ekološkog sistema za upravljanje kvalitetom uglja u RB Kolubara“, čitav projekat je vredan 74 miliona evra i finansira se iz kreditnih sredstava Nemačke razvojne banke, predviđen je takođe i paket “C“ upravljanje i kontrola kvaliteta uglja na tamnavskim rudnicima. Predhodno je realizovan paket “A“ montaža BTO sistema na “Polju C“. Čitav projekat je vredan 181 milion evra i finansiraju ga Evropska banka za obnovu i razvoj i Nemačka razvojna banka uz pomoć Vlade Nemačke i uz učešće EPS-a. Ovim zelenim projektom u okviru investicionog ciklusa EPS-a biće unapređena tehnologija otkopavanja uglja, ujednačen kvalitet što će doprineti efikasnijem radu termoelektrana i smanjenju negativnih uticaja na životnu sredinu.

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA