Nakon nekoliko vekova manastir Ćelije Kolubarske dobio arhimandrita

Manastir Ćelije Kolubarske dobio je prvi put nakon mnogo vekova arhimandrita. Episkop šumadijski Gospodin Jovan služio je svetu arhijerejsku liturgiju i tom prilikom odlikovao u čin arhimandrita igumana manastira, oca Dositeja Hilandarca. Arhimandrit je najviši monaški prezviterski čin u pravoslavnoj crkvi. U Manastiru Ćelije Kolubarske privode se kjraju i radovi na izgradnji konaka, pa se uskoro očekuje i njegovo osvećenje.

Manastir Ćelije Kolubarske

Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Gospodin Jovan činom krštenja male Katarine Ivanković, ćerke sveštenika Nikole Ivankovića istakao je ulogu krštenja, koja je osnovna istina i sveta tajna hrišćanske vere. Nakon mnogo vekova, manastir Ćelije Kolubarske dobio je arhimandrita. Episkop šumadijski Gospodin Jovan služio je svetu arhijerejsku liturgiju, nakon čega je u čin arhimandrita odlikovao igumana manastira, oca Dositeja Hilandarca.

Krštenje u manastiru Ćelije

Verujući narod sabrao se u manastiru Svetog Georgija u Ćelijama prisustvujući svetoj liturgiji koja sabira sva vremena, i prošlost i sadašnjost, i sve pretvara u budućnost. Otac Dositej ovom prilikom odlikovan je u čin arhimandrita, što je najviši čin koje jedno monaško lice može da zadobije, poručio je Episkop šumadijski Gospodin Jovan.

Vladika šumadijski Gospodin Jovan

U obraćanju verujućem narodu Episkop šumadijski Gospodin Jovan govorio je o značaju zajednice Boga i ljudi. Spasenje je u zajednici, a ne individui, poručio je episkop.

Vladika šumadijski Gospodin Jovan, desno arhimandrit Dositej

Iguman manastira Ćelije Kolubarske, arhimandrit Dositej Obradović rođen je u Ljigu, u Slavkovici, 1971. godine. Do 1988. godine imao je uspešnu vojnu karijeru. Završio je Vojnu akademiju ratnog vazduhoplovstva i odlikovan u čin poručnika. U manastir Hilandar odlazi 1998. godine i kao monah tamo provodi 20 godina Završio je studije na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, a zatim magistrirao na Bogoslovskom fakultetu Aristotelovog univerziteta u Solunu. Od 2019. godine otac Dositej Hilandarac kao jeromonah postaje iguman manastira Ćelije Kolubarske, kada i počinje obnova ove svetinje.

 

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA