Narednih dana toplo vreme, povećan nivo UV zračenja

Pred nama su pravi letnji dani. Prema prognozi meteorologa naredna tri dana možemo da očekujemo i više od 25 stepeni.

Danas će u celoj Srbiji biti sunčano i toplo. Poslepodne se na jugozapadu Srbije očekuje ređa pojava pljuskova sa grmljavinom, najviša temperatura biće od 23 do 27 stepeni, a u Lazarevcu 26 stepeni. Sutra pretežno sunčano i toplo vreme, uz povećanje umerene oblačnosti tokom dana. Jugoistočni vetar biće u pojačanju u košavskom području, povremeno sa olujnim udarima, a poslepodne i uveče na zapadu i jugozapadu Srbije očekuju se pljuskovi sa grmljavinom.

Sa toplijim danima očekuje se veći stepen UV zračenja. Koje je razlika između UV zračenja i UV indeksa, objašnjava meteorolog Nedeljko Todorović.

Infracrveni deo spektra zagreva naše telo i od njega, možemo da izgorimo. Zbog toga je važno da se pametno sunčamo i da izbegavamo direktno sunce kada pada na Zemlju pod direktnim uglom, odnosno u periodu kada je najjače.

UV indeks je indeks ultraljubičastog zračenja i predstavlja međunarodni standard za merenje jačine ultravioletnog zračenja od Sunca na određenom mestu i u određenom vremenu. Skala je usvojena i od strane Svetske zdravstvene organizacije. Koristi se svakodnevno u sklopu vremenskih prognoza kao pokazatelj jačine uv zračenja i potencijalnog oštećenja kože, i omogućuje ljudima da planiraju aktivnosti na otvorenom u skladu sa trenutnim merenjima uv zračenja.

 

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA