Nastavak preventivnih pregleda u lazarevačkom Domu zdravlja

Od 18. maja u lazarevačkom Domu zdravlja ponovo radi Preventivni centar, patronažna služba i skrining programi. Direktor Doma zdravlja „Dr Đorđe Kovačević“ dr Jovan Milojević podsetio je da je tokom marta meseca trebalo da se organizujuje skrining raka debelog creva. Pandemija korona virusa nažalost je zaustavila ovaj program ali će on biti ogranizovan u lazarevačkom Domu zdravlja. Na skrining raka debelog creva zaposleni u Domu zdravlja pozivaće građane starosne dobi od 50 do 74 godine, rekao je dr Milojević.

Dom zdravlja Lazarevac

Pandemija korona virusa najveće posledice pored privrede ostavila je na zdarvstevni sistem, a zbog bolnica koje su bile pretvorene u kovid ambulante građani nisu mogli da obave preventivne preglede. Iako pandemija korona virusa nije zvanično završena, određeni Klinički centri i specijalne bolnice polako se vraćaju svom uobičajenom sistemu rada a takva situacija je i u lazarevačkom Domu zdravlja. U narednom periodu u ovoj ustanovi počeće skrining raka debelog creva koji uključuje muškarce i žene uzrasta od 50 do 74 godine, kaže direktor ove zdravstvene ustanove, dr Jovan Milojević.

dr Jovan Milojević
dr Jovan Milojević

U Srbiji se sprovodi Nacionalni program ranog otkrivanja. Veoma jednostavnim testom moguće je otkriti polipe iz kojih može nastati rak. Ovim testom je moguće otkriti rak u početnoj fazi kada je lečenje uspešno. Postoji nekoliko načina skrininga. Testiranje uzorka stolice na prisustvo krvi, koja je nevidljiva golim okom, a koja je često prvi znak postojanja polipa ili raka u debelom crevu, najčešće je korišćena metoda.

Preventivni pregledi Dom zdravlja

Rak debelog creva je drugi najčešći zloćudni tumor u obolevanju i umiranju. Svake godine od ovog raka oboli približno 4500, a umre više od 3000 ljudi. Sve osobe koje imaju od 50 do 74 godine trebalo bi da urade test na skriveno krvarenje u stolici a tokom narednih nedelja zaposleni u Domu zdravlja pozivaće građane na preventivne preglede, kaže dr Milojević.

Pored skrininga raka debelog creva, u lazarevačkom Domu zdravlja biće nastvaljeni i preventivni pregledi dojki i ginekološki pregledi za žene  od 50 do 69 godina.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA