Mini slobodna biblioteka za Gimnaziju u Lazarevcu

Predstavnici Saveta za obrazovanje GO Lazarevac, dečiji pisac i akademik Olivera Jelkić i narodni poslanik Žarko Obradović darovali su Gimnaziji u Lazarevcu knjige poznatih svetskih i srpskih klasika. Na ovaj način u biblioteci u Lazarevcu zaživeće projekat ”Mini biblioteka”. Koncept ovog projekta koji je osmislila Olivera Jelkić temelji se na ideji slobodne biblioteke, da deca mogu po volji da uzmu knjige ali isto tako i da vrate ili biblioteku dopune nekim svojim knjigama.

Knjige na poklonU saradnji sa idejnim tvorcem ‘’Mini biblioteke” akademikom i piscem za decu Oliverom Jelkić, Savet za obrazovanje GO Lazarevac realizovao je ovaj projekat u Gimnaziji u Lazarevcu. Knjige je poklonio i narodni poslanik i bivši ministar prosvete Žarko Obradović. Osnovna ideja “malih slobodnih biblioteka” je da svako može da stavi svoje knjige u ove jedinstve kućice, i da ponese neke druge, bez vremenskih i birokratskih ograničenja. Biblioteke su onoliko šarolike i raznovrsne koliko i njihovi vlasnici.

Savet za obrazovanjePredsednik Saveta za obrazovanje GO Lazarevac Marko Mijušković je ovom prilikom najavio i realizaciju projekta koji ima za cilj da Lazarevac dobije naučni centar po uzoru na Petnicu.

Knjige za malu bibliotekuKako je rekla Olivera Olja Jelkić projekat malih slobodnih biblioteka je započet pre pet godina i zaživeo je širom Srbije.

DarodavciBivši ministar obrazovanja i trenutno narodni poslanik Žarko Obradović izrazio je zadovoljstvo što je deo projekta koji deci otvara vrata znanja i daje im mogućnost da nešto pročitaju.

Žarko ObradovićPo povratku u školske klupe zahvaljujući ovom projektu lazarevačke gimnazijalce će na ulazu u biblioteku sačekati mala crvena kućica prepuna knjiga. Knjige najvećih svetskih i srpskih klasika moći će da se pozajme, pročitaju i vrate ili pak zadrže i zamene nekom drugom knjigom. Ova mala biblioteka sada pripada učenicima ali je istovremeno njihova obaveza da bude funkcionalna i puna knjiga.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA