LajkovacVesti

Neizvesna izgradnja brane i akumulacije u Markovoj crkvi

Na 26. sednici Skupštine opštine Lajkovac razmatrano je 4 tačke dnevnog reda. Odbornici skupštine opštine Lajkovac usvojili su dva ključna dokumenta Statut opštine Lajkovac i dopunu Prostornog Plana opštine Lajkovac koji su usklađeni sa najnovijim izmenama aktuelnih zakona. Najviše rasprave za govornicom izazvao je Prostorni Plan opština Lajkovac kojim je predviđena izgradnja brane sa akumulacijom u MZ Markova Crkva. U prisustvu meštana obrazložena je ovakva odluka i istaknuto je da je to uočen problem koji će u narednom periodu rešavati opština Lajkovac.

Najvažnija odluka koju su doneli odbornici Skupštine opštine Lajkovac, na ovoj sednici vezana je za Prostorni Plan opštine Lajkovac. Na predlog meštana MZ Markova Crkva odbornik Tomislav Bilić podneo je amandman u vezi mogućnosti izgradnje brane sa akumulacijom na prostoru ove mesne zajednice, sa zahtevom da se umesto akumulacije planira retenzija čime bi se sprečilo iseljavanje domaćinstava, verskih objekata, turističkih i spomenika kulture. Rukovodilac plana Marija Paunović Milojević prikazala je planska rešenja najvažnijeg strateškog i razvojnog dokumenta do 2030. godine i naglasila je da su definisani problemi a na rukovodstvu opštine Lajkovac je da u narednom periodu pronađe adekvatna rešenja. Iz tog razloga kao i usaglašavanja sa studijom Instituta Jaroslav Černi ovaj amandman nije usvojen.

Nakon javnog uvida i javne rasprave odbornici su usvojili Statut opštine Lajkovac koji je usklađen sa novim zakonom o lokalnoj samoupravi. Ovaj model statuta je prosleđen svim lokalnim samoupravama od strane Stalne konferencije gradova i opština, a rok za njegovo usvajanje je 28. decembar. Novina je formiranje Saveta za bezbednost u saobraćaju, drugostepene izborne komisije koja će sprovoditi izbore saveta mesnih zajednica. Takođe, statutom je predviđeno da predsednik opštine ima dva pomoćnika, a opštinsko veće sedam članova. Cilj statuta je i da se građani uključe u donošenje bitnih odluka za opštinu kroz anketiranje i javne rasprave.

U okviru dnevnog reda usvojena je i odluka o izradi Programa razvoja turizma opštine Lajkovac od 2019-2022, koji je usklađen sa zakonom o lokalnoj samoupravi. Usvojeno je i rešenje o  obrazovanju Komisije za koordinaciju inspekcijskog nadzora nad poslovima iz izvorne nadležnosti opštine Lajkovac. Skupština je odbila predlog o dopuni dnevnog reda koji je podneo opozicioni odbornik Živorad Tufegdžić o stavljanju van snage odluke o oduzimanju prava MZ Jabučje da upravlja seoskim domom.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA