Centralna ceremonija 13. Manifestacije “Dani Kolubarske bitke“

Centralna državna ceremonija povodom obeležavanja 104. godišnjice od Kolubarske bitke održana je u Hramu Svetog velikomučenika Dimitrija. Program ceremonije organizovao je odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srbije i GO Lazarevac. Vence u Spomen-kosturnicu i na spomenik Srpskom ratniku položili su predstavnici Vlade, vojske Republike Srbije, GO Lazarevac, stranih delegacija i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Parastosom u kripti Hrama Svetog velikomučenika Dimitrija, gde počiva preko 40.000 srpskih i austrougarskih vojnika počela je Centralna državna ceremonija u okviru obeležavanja 104. godišnjice od održavanja “Kolubarske bitke“.

Tom prilikom istaknuto je da se najveći značaj Kolubarske bitke ogleda u tome što Austrougarska nije uspela da svojim snagama uništi Kraljevinu Srbiju, zbog čega su Centralne sile i tokom 1915. godine primorane da se bore na tri fronta i što je još bitnije Nemačka je bila primorana da pošalje pomoć u ljudstvu na Balkanski front, čime su oslabljene njene snage na preostala dva fronta, a samim tim i njene šanse da uspešno eliminiše jedan od njih.

Bitka je imala značaj i na globalnom planu. Silovita srpska pobeda odložila je ulazak u rat Bugarske, koja se spremala da uđe u rat na strani Centralnih sila, računajući da je Srbija poražena i da će bez borbe doći do teritorija oko kojih je protiv Kraljevine Srbije godinu dana ranije vodila Drugi balkanski rat. Srpska pobeda je doprinela odluci Kraljevine Italije da uđe u rat na strani Antante.

General Živojin Mišić je zbog uspešnog vođenja operacije unapređen u čin vojvode.

Vence su položili predstavnici delegacije Vlade Republike Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, GO opštine Lazarevac i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Bojan Sinđelić, predsednik GO Lazarevac
Bojan Sinđelić, predsednik GO Lazarevac

Predsednik GO Lazarevac, Bojan Sinđelić u svom obraćanju, podsetio je da je na današnji dan pre tačno 104 godine posle teške i naporne bitke srpski vojnik ponosno umarširao u Beograd. Svoje živote za Srbiju te godine dali su svi slojevi društva, svi zajedno su se ujedinili oko zajedničkog cilja a to je sloboda, naglasio je Sinđelić.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić ukazao je na značaj herojskih dela naših predaka i podsetio na čuvene reči Živojina Mišića: “Ko sme, taj može. Ko ne zna za strah, taj ide napred!“.

Zoran Antić
Zoran Antić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

U umetničkom delu programa, nastupili su dramski umetnici Nebojša Milovanović i Bojan Perić i hor duhovne muzike. Ceremonijom polaganja venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti kod Spomenika srpskom ratniku u centru Lazarevca završeno je obeležavanje ovog značajnog istorijskog događaja.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA