BeogradLazarevacVesti

Novine u PU „Rakila Kotarov Vuka“: Novi objekti i program rada

Nova radna godina u predškolskoj ustanovi „Rakila Kotarov Vuka“ počela je 1. septembra. Upis nove dece i dalje traje, a do sada je upisano više od 400 mališana koji su raspoređeni u različite objekte. Epidemijska situacija u zemlji je sve lošija, a ova ustanova se pridržava svih mera koje je propisalo Ministarsvo zdravlja. Novina u programu predškolskog obrazovanja i vaspitanja od ove godine podrazumeva primenu novih osnova, pod nazivom „Godine uzleta“, izjavila je direktorka ove ustanove Sonja Živković.

Predškolska ustanova „Rakila Kotarov Vuka“ ističe se višedecenijskim radom i u međuvremenu je stekla poverenje roditelja. Od prvog septembra predškolskim ustanovama pridružilo se više od 400 novih mališana. Upis i dalje traje, budući da ima još novih prijava, izjavila je za televiziju Gem direktorka ove ustanove Sonja Živković.

Ove godine upisano je oko 400 dece po konkursu ali upis još uvek traje. Ove godine, posle dužeg vremenskog perioda i roditelji koji su nezaposleni imaju priliku da upišu decu tako da lista čekanja neće biti. Imamo informaciju da je zahvaljujući opštini Lazarevac potpisan ugovor sa izvođenje radova na vrtićima u Velikim Crljenima i Stepojevcu – dodala je direktorka PU.

Uz saglasnost Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu, dobijena je dozvola za proširenje kapaciteta za šest vaspitnih grupa u objektu „Tom i Džeri“. Takođe odobren je celodnevni boravak u objektima u mesnim zajednicama Novi Medoševac i Dudovica.

Novi objekat predškolske ustanove „Tom i Džeri“ počeo je sa radom prvog septembra. Ovaj objekat trenutno ima četiri vrtićke grupe i jednu jaslenu, ukupno 61 dete. Sve mere za sprečavanje širenja koronavirusa preduzimaju se u ovom objektu, predočila je koordinatorka Svetlana Lazarević. U ovoj ustanovi ima još slobodnih mesta, pa zaposleni pozivaju sve roditelje da upišu decu u ovaj nov i savremen objekat koji je prilagođen svim potrebama mališana.

Nadamo se da će se i dalje deca upisivati jer su objekat i uslovi prelepi, kvalitetni i kreativni vaspitači. Pridržavamo se svih mera počevši od trijažnog dela pa do vaspitača, maske su obavezne, sve je potpuno dezinfikovano – dodaje Svetlana Lazarević.

Vaspitač Dalibor Perić izjavio je da ova ustanova radi po novim osnovama. Većina vaspitača je prošla obuku, koja služi tome da zaposleni shvate svoju promenjenu ulogu.

Radi se o vrtiću otvorenog tipa. Zapravo, usledile su nove osnove po kojima je pravljen ovaj vrtić, gde su deca treći vaspitač u grupi, gde su dozvoljeni svi prirodni materijali, deca kreiraju svoju igru, svoju maštu izražavaju kroz svoju igru. Seminar koji je organizovan od strane Ministarstva prosvete pohađali su svi vaspitači koji rade u ovom vrtiću. Nove osnove podrazumevaju da deca koriste što manje igračaka, gde svoje igračke koriste uz pomoć prirodnih materijala, flaša, peska, stiropora, zemlje…-  dodaje vaspitač Dalibor Perić.

Predškolska ustanova „Rakila Kotarov Vuka“ od 16. maja 2019. godine pa sve do danas pridržava se mera koje je propisao Gradski zavod za Javno zdravlje. U ovoj ustanovi trenutno je sedam zaraženih radnika koji su u izolaciji, a trenutno nijedno dete nije pozitivno na koronavirus.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA