BeogradLazarevacVesti

Obelezen „Dan borca“ u Lazarevcu

Povodom nekadašnjg državnog praznika “Dana borca“ koji se obeležava 4. jula, predstavnici opštinskog odbora SUBNOR-a Lazarevac, Socijalističke partije Srbije, PUPS-a i GO Lazarevac, položili su vence i cveće na spomen obeležje kod “Starog bioskopa“ u lazarevačkoj glavnoj ulici i obeležje narodnom heroju Spaseniji Cani Babović u Centru za kulturu Lazarevac koji je nekada nosio njeno ime. Manifestaciji je prisustvovao i zamenik predsednika opštine Lazarevac, Miloje Živanović.

Dan-borca

U znak sećanja na borce koji su svojim primerima herojstva položili živote na oltar otadžbine, nekadašnji učesnici rata i poštovaoci NOR-a obeležavaju na prigodan način svake godine 4. jul “Dan borca“. Ovo je i „praznik ustanka naroda Jugoslavije“. Vence na spomen obeležje palim borcima na zgradi starog bioskopa položili su predstavnici SUBNOR-a i GO Lazarevac.

Pavle Stanivuković
Pavle Stanivuković

I pored toga što je ovaj državni praznik ukinut 2001. godine i dan danas obeležava se od stane Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata. Predstavnik lazarevačkog SUBNOR-a Pavle Stanivuković podsetio je na 1941. godinu kada je na današnji dan održana sednica Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, na kojoj je donesena odluka o oružanoj borbi protiv okupatora i formiran Glavni štab partizanskih odreda za Srbiju.

U oružanom ustanku, sa teritorije opštine Lazarevac, učestvovali su Spasenija Cana Babović, Dragutin Dule Karaklajić, Dimitrije Diša Đurđević, Vojislav Voka Savic. U čast heroja stihove je napisao Rodoljub Kostadinović.

Dan ustanka naroda Srbije u Drugom svetskom ratu 7. juli, tradicionalno će biti obeležen polaganjem venaca na spomenik za borce izginule u drugom svetskom ratu na Kruševičkom visu.

image_pdfKreiraj PDF dokument

One thought on “Obelezen „Dan borca“ u Lazarevcu

  • Dokle mislite da lazete gradjane Lazarevca da si partizani oslobodili Lazarevac,kad je Lazarevac oslobodjen od strane cetnika Draze Mihailovica.Rat je poceo 6 aprila a komunisti posli u borbu 4 jula,ubili su dva srpska zandarma i poceli ustanak protiv Srba i Kralja,Dinastije i Kraljevine Jugoslavije.

    Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA