Obeležen Dan oslobođenja Lazarevca u Drugom svetskom ratu

Povodom 19. septembra dana oslobođenja Lazarevca u Drugom svetskom ratu vence na spomen ploču oslobodiocima Lazarevca položili su predstavnici gradskog i opštinskog odbora SUBNOR-a kao i zamenik predsednika GO Lazarevac Miloje Živanović. Najveće priznanje SUBNOR-a Medalje borca, predsednik gradskog odbora uručio je Pavlu Stanivukoviću i Miloju Živanoviću.

Čuvajući sećanje na dan kada su 1944. godine borci 13. Proleterske brigade u sastavu 1. Proleterske divizije oslobodili Lazarevac i nekoliko okolnih sela, vence su na spomen obeležje kod starog bioskopa položili predstavnici gradskog i opštinskog odbora SUBNOR-a kao i zamenik predsednika GO Lazarevac Miloje Živanović. Predsednik lazarevačkog SUBNOR –a Pavle Stanivuković istakao je značaj bitke koja se vodila za Lazarevac i podsetio na žrtvu ruske vojske koja je oslobodila Beograd.

Pavle Stanivuković i Miloje Živanović
Pavle Stanivuković i Miloje Živanović

Dan oslobođenja Lazarevca čestitali su i predstavnici gradskog odbora SUBNOR-a Beograda, a predsednik odbora Bora Ercegovac je istakao da je to najveća antifašistička organizacija koja broji preko 17 000 članova.

Bora Ercegovac, predsednik gradskog odbora SUBNOR-a Beograda
Bora Ercegovac predsednik gradskog odbora SUBNOR-a Beograda

Po tradiciji zamenik predsednika opštine Miloje Živanović položio je venac, i poručio Lazarevčanima da se mora čuvati sećanje na ovaj značajan datum i heroje koji su žrtvovali živote za slobodu Lazarevca.

Dan oslobođenja Lazarevca i 75. godina od ovog važnog datuma su kako je poručeno period koji niko ne bi trebao da zaboravi jer mnogo je onih koji su dali svoj život za buduća pokolenja, a među njima su i sinovi Lazarevca. Zbog toga, predstavnici ovog udruženja će obeležavati ovaj datum dokle god to budu mogli. Najveće priznanje SUBNOR-a Medalje borca, predsednik gradskog odbora uručio je Pavlu Stanivukoviću i Miloju Živanoviću. Oni su se zahvalili na priznanju i istakli da će i u budućnosti čuvati sećanje na sve one koji su učestvovali u narodnooslobodilačkoj borbi.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA