LazarevacVesti

Obeležen Dan oslobođenja MZ Vreoci u Drugom svetskom ratu

Povodom dana oslobođenja MZ Vreoci u Drugom svetskom ratu, 2. oktobra, na spomenik heroju Dimitriji Diši Đurđeviću vence i cveće su položili predsednik Skupštine GO Lazarevac Bojan Sinđelić, zamenik predsednika opštine Tomislav Rikanović, predstavnici Saveta mesne zajednice Vreoci, Kulturno umetničkog društva i potomaka ratnika. Kao strateški važna tačka, sa centralom koja je snabdevala strujom Beograd, Vreoci su oslobođeni gotovo 15 dana posle Lazarevca. Na ovaj način sećamo se naših predaka koji su svoj život žrtvovali za odbranu zemlje, poručili su predstavnici Mesne zajednice i opštine Lazarevac.

Dan oslobođenja Vreoca godinama unazad obeležava se u ovoj Mesnoj zajednici upkos poznatoj sudbini ovog dela lazarevačke opštine. Kao strateški važna tačka, sa centralom koja je snabdevala strujom Beograd, napad na Vreoce 6. aprila bio je dugo planiran. Kako bi odbranili svoje rodno mesto ali i državu, poginuli su mnogi Vreočani a ono što mi ne smemo da zaboravimo jesu upravo te žrtve, rekao je ovom prilikom predsednik Skupštine GO Lazarevac Bojan Sinđelić.

Bojan Sinđelić
Bojan Sinđelić

Odajući počast i sećajući se žrtava tokom borbi za oslobođenje ovog kraja, meštani Vreoca su izrazili nadu da će tradicija biti nastavljena.

Meštani Vreoca

Gotovo da nema meštanina ovog dela lazarevačke opštine ko u Balkanskim ratovima i u Drugom svetskom ratu nije izgubio nekog srodnika. Na spomeniku je uklesano oko 30 imena ali je taj broj i veći kaže Radiša Sinđelić, predsednik Saveta MZ Vreoci.

Radiša Sinđelić
Radiša Sinđelić

O dešavanjima tokom oslobođenja Vreoca i borbama koje su vođene govorio je i Radomir Mandić predstavnik Udruženja potomaka boraca NOB-a.

Radomir Mandić
Radomir Mandić

Pored spomenika počast je odata i ispred spomen ploča koje su u spomen stradalih heroja podigli mesna organizacija Narodnog fronta Vreoci i narod Kolubare.

Spomen ploče u Vreocima

Opština Lazarevac obeležiće i druge istorijske značajne datume ali i odati pomen svim junacima koji su svoj život dali braneći otadžbinu.

image_pdfKreiraj PDF dokument

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: SADRŽAJ JE ZAŠTIĆEN AUTORSKIM PRAVIMA